Jaargang 5, nummer 55, 24 augustus 2016

 
Elke maand dividend (deel 4)

Eric Poelmann

Een dividendrendement van 9,9%! Steeds meer landgenoten zijn op zoek naar mogelijkheden om meer inkomen op hun kapitaal te genereren. Die mogelijkheden zijn er. Natuurlijk wordt daar wel iets meer risico mee gelopen dan met het openen van een spaarrekening. Maar als het verschil maar groot genoeg is, dan is het zeker de moeite waard. Vandaag kom ik met een aandeel dat gewoon op de beurs te krijgen is en dat een dividend uitkeert van bijna 10%. En die uitkeringen vinden nog maandelijks plaats ook. Principal Real Estate Income Fund (NYSE: PGZ) is een closed end fund met een notering op de beurs in New York. Closed end wil zeggen, dat we hier te maken hebben met een gesloten fonds.

Wat betekent dat?
Een gesloten fonds is een beleggingsfonds dat zijn kapitaal heeft verkregen met de uitgifte van aandelen, die een notering hebben gekregen op de beurs. Met dat kapitaal wordt belegd in andere aandelen, in dit geval van real estate investment trusts, ook wel REIT’s genoemd. Na de oprichting kan het beleggingsfonds geen nieuwe aandelen uitgeven. Dat is de betekenis van gesloten, ofwel closed. De koers van Principal Real Estate Income Fund komt tot stand door vraag en aanbod. Dat betekent, dat de koers dus niet afhankelijk is van de onderliggende waarde van de aandelen die het fonds in zijn bezit heeft. In het geval van Principal Real Estate is de onderliggende waarde van de aandelen hoger dan uit de koers van het aandeel op de beurs blijkt. Als u het aandeel dus nu koop, dan krijgt u het met een korting, ofwel een discount. Die korting is bij Principal Real Estate aanzienlijk en ligt momenteel rond 8%. Voor elke dollar aan waarde betaalt u dus maar 92 cent.

Onroerend goed 
Principal Real Estate belegt met een vermogen van $195 miljoen in onroerend goed in 18 verschillende landen waaronder Nederland. Maar het grootste deel is toch wel onder-gebracht in Amerika. De REIT’s waar het fonds in belegt zijn gespecialiseerd in winkelcentra, bioscopen, hotels en kantoorgebouwen. Daarnaast zijn er een aantal REIT’s bij in de zorgsector. Het aardige van de REIT’s is, dat zij in Amerika geen vennootschapsbelasting betalen als 90% van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. In dit geval dus aan Principal Real Estate, die de uitkering vervolgens weer als dividend aan haar beleggers uitkeert.

Populariteit stijgt
De REIT valt in Amerika nu onder de groep financials, waar ook de banken en verzekerings-maatschappijen in zitten, maar dat gaat eind van deze maand veranderen. Dan worden de REIT’s onder-gebracht in een eigen groep. Dat betekent, dat de REIT’s meer aandacht op de beurs gaan krijgen en zeker bij de fondsmanagers. Nu is dat nog niet zo. De REIT’s zijn onderwogen. Vanaf september zal aan deze situatie een eind komen en de verwachting is, dat de vraag naar aandelen in de REIT sector zal stijgen. JP Morgan verwacht, dat er zo’n $100 miljard meer naar de REIT sector zal stromen. Dat betekent waarschijnlijk hogere koersen voor de REIT’s en dus zal de intrinsieke waarde van Principal Real Estate toenemen.

Aantrekkelijk dividend
Maar voor beleggers die op inkomen uit zijn is het dividend toch wel het aantrekkelijkst. Principal Real Estate keert sinds augustus 2013 dividend uit. Het fonds startte met 13,5 cent per maand en heeft dat dividend inmiddels twee keer verhoogd naar nu 14,5 cent per maand. Dat betekent dat u als aandeelhouder per jaar $1,74 krijgt uitgekeerd. Vrijdag sloot het aandeel op een koers van $17,61. Dat betekent dus, dat u een dividendrendement heeft van 9,9%. De maandelijkse uitkering zorgt voor een regelmatig inkomen. Ik vind het een aantrekkelijke belegging.

Wilt u meer weten over closed end fondsen met een hoog dividend, dan is Elke Maand Dividend van Paul van den Heuvel zeker iets voor u. Klik hier als u hier iets meer over wilt weten.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann