Jaargang 5, nummer 56, 5 september 2016

 
Dividend sinds 1816

Eric Poelmann

Sommige aandelen zijn voor mij klassiekers. Vandaag behandel ik zo’n klassieker. Het gaat om een aandeel, dat al 200 jaar op rij dividend uitbetaalt. Je kunt hier met recht over een klassieker praten, want het bedrijf is veel ouder dan de gemiddelde onderneming in de S&P 500. Honderd jaar geleden was de gemiddelde leeftijd van een S&P 500 onderneming nog 67 jaar, nu is dat nog maar 15 jaar. Dat komt met name door de snelle technologische ontwikkeling. Voor de wat meer conservatieve belegger is het dus moeilijker om aandelen te vinden, die op basis van de historie waard zijn om in te investeren. Er zijn nog maar relatief weinig aandelen, die meer dan 100 jaar oud zijn, laat staan 200 jaar zoals het nutsbedrijf, waar het vandaag over gaat. En er zijn nog minder aandelen te vinden, die 200 jaar op rij dividend uitbetalen.

Betrouwbaar
Het gaat over een aandeel in water. The York Water Company (NASDAQ: YORW) is opgericht in 1816 en het is het oudste nutsbedrijf in Amerika. Sinds de oprichting worden de klanten van York Water van water voorzien. De onderneming is genoemd naar de plaats van vestiging in York in de staat Pennsylvania. En over betrouwbaarheid gesproken, de onderneming heeft inmiddels 582 keer op rij dividend uitbetaald en de laatste 19 jaar is dat dividend elk jaar verhoogd. Daarmee is York Water recordhouder. Geen enkele onderneming in Amerika betaalt langer dividend uit dan York Water. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen, dat York Water nog een paar jaar moet wachten voor de onderneming zich een Dividend Aristocraat mag noemen. Die eer is weggelegd voor ondernemingen, die hun dividend 25 jaar op rij hebben verhoogd. Dat moet York Water nog 6 jaar doen.

Beschermd
Met 2,2% dividendrendement hebben we het hier niet over het meest aantrekkelijke dividendaandeel op de beurs, maar veilig is het aandeel wel. Niet alleen op basis van de historie, maar ook op basis van het product dat de onderneming levert. Want water hebben we altijd nodig, of het nu goed gaat met de economie of niet. Bovendien is de markt voor waterleveranciers in Amerika redelijk beschermd. Zo heeft York Water zijn eigen infrastructuur en daar legt een concurrent niet zo gemakkelijk een infrastructuur naast. Dit zijn allemaal factoren, die het aandeel wat beschermd en dus aantrekkelijk maken. Maar ik moet er ook een kanttekening bij maken.

Duur
Afgelopen november heeft York Water zijn dividend met 4% verhoogd naar $0,622 per jaar. Het dividend is niet echt hoog in de wereld van de nutsbedrijven. Daar staat de reputatie tegenover dat het hier gaat om de onderneming, die het langst dividend uitbetaalt. En hoewel de dividendgroei de afgelopen jaren niet direct indrukwekkend was, het was met gemiddeld 3,6% over de afgelopen 5 jaar in ieder geval beter dan niets. En de payout ratio is voor een nutsbedrijf zelfs wat aan de lage kant. De dividendgroei kan dus nog wel even worden doorgezet. Daar staat tegenover, dat het aandeel wat duur geworden is. Zelf heb ik het 3½ jaar geleden voor $17,95 kunnen kopen, maar nu noteert het $28,50. De koersgroei is na mijn vorige publicatie over dit aandeel enkele jaren geleden wat doorgeschoten en dat heeft alles te maken met de lage rente. 2,2% dividend is nog altijd meer dan wat een spaarrekening oplevert en de lage rente zou nog wel eens een tijdje kunnen duren. Zet het aandeel op uw verlanglijstje en koop het op een dip. Een klassieker als deze met zo’n veilig dividend is leuk om in uw portfolio te hebben en later aan uw kinderen door te geven. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann