Jaargang 5, nummer 57, 7 september 2016

 
Dividend weer verhoogd

Eric Poelmann

Soms denk ik wel eens met een beetje weemoed terug aan de tijd, dat je bij de bank nog een klimspaarrekening kon afsluiten. Zo’n rekening, waar de rente werd verhoogd als je je spaargeld liet staan. Maar die tijd is lang voorbij. Nu worden we bestraft als we ons spaargeld op een spaarrekening laten staan. De rente is de laatste jaren voortdurend omlaag gegaan en om de spaarders nog meer te “plezieren”, worden we al tijden bedreigd met een negatieve rente. Toch is klimsparen iets dat niet helemaal tot de verleden tijd behoort. Er zijn nog altijd gerenommeerde bedrijven, die hun trouwe aandeelhouders belonen met een jaarlijkse stijging van het dividend.

Visie
Natuurlijk, we praten hier over beleggen en niet over sparen. En we weten allemaal, dat er aan beleggen ook risico’s zitten. De koers kan stijgen en dalen en een dividend kan worden verlaagd of helemaal worden gestopt. Helemaal in tijden dat de economie tegenzit. Maar er zijn bedrijven, die hun aandeelhouders dividend uitbetalen in goede en in slechte tijden. En dat dividend jaarlijks laten stijgen. Dat vraagt bij de belegger wel een beetje visie. Je moet kunnen beleggen op de lange termijn, net als vroeger bij de klimspaarrekening het spaargeld ook voor jaren aan de bank werd toevertrouwd. Maar daarvoor krijg je dan wel elk kwartaal een dividend uitgekeerd en dat dividend wordt elk jaar weer verhoogd.

Gewone producten
Als conservatieve belegger moet je dan wel zoeken naar bedrijven waar je vertrouwen in kunt hebben. Dat zijn bedrijven, die ook in economisch slechte tijden hun producten kunnen blijven verkopen. Dus bij voorkeur niet de high tech bedrijven, maar bedrijven met gewone producten, die we altijd nodig hebben. Zo’n onderneming is Johnson & Johnson (NYSE: JNJ). Dit bedrijf is een specialist in verzorgingsartikelen zoals verband en pleisters, maar ook pijnstillers en producten voor mondverzorging. Het is maar een kleine greep van producten die Johnson & Johnson op de markt brengt. Dit Amerikaanse bedrijf werkt wereldwijd. De onderneming heeft dus last van de dure dollar, maar als de dollar weer gaat dalen, zal de winst van Johnson & Johnson toenemen, en dus ook de winst per aandeel. U betaalt het aandeel dus nu met een dure dollar, maar u krijgt dat later bij een dalende dollar in de vorm van een grotere winststijging weer terug.

Dividendrendement
Johnson & Johnson heeft zijn dividend in de laatste 54 jaar elk jaar weer weten te verhogen. De laatste verhoging was in mei, toen het kwartaaldividend van 75 cent naar 80 cent ging, een verhoging van 6,67%. Hoewel ik eigenlijk zelden over koersstijging praat, is het toch interessant om een vergelijking te maken. De total return (koersstijging plus dividend) van de S&P500 was in de afgelopen 50 jaar 1880%. De total return van Johnson & Johnson was in dezelfde periode 4800%. Maar u kunt er ook nog op een andere manier naar kijken. Het dividendrendement moet u niet meten aan de actuele koers, maar aan wat u ooit voor het aandeel heeft betaald. Nu is het rendement op het aandeel 2,7%, maar als Johnson & Johnson zijn dividend de komende 10 jaar jaarlijks met 6,67% zou blijven verhogen, dan is uw dividendrendement op de kostprijs als u nu koopt, opgelopen naar 5,1%. En dat bij een topklasse onderneming.

Wilt u meer weten over ondernemingen die jaarlijks hun dividend verhogen, dan zou u een abonnement moeten nemen op GroeiDividend van Eveline Vrisekoop. Zij is een specialist in dit soort aandelen en houdt u maandelijks op de hoogte van de meest interessante aandelen met een groeidividend. Wilt u meer weten, klik dan hier. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Johnson & Johnson 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.