Jaargang 5, nummer 58, 12 september 2016

 
Rente omhoog of niet

Eric Poelmann

Het lijkt afgelopen met de rust op het beursfront. Wekenlang hebben we relatieve kleine plusjes en minnetjes gezien, maar onder de streep gebeurde er niet veel. Dat was vrijdag ineens afgelopen toen één van de leden van het Fed bestuur het signaal gaf, dat het nu toch echt tijd wordt dat de rente omhoog gaat. De werkloosheid in Amerika staat op een laag peil en de inflatie neemt toe. De Fed heeft ruimte nodig om bij een komende recessie de rente te kunnen verlagen, maar heeft die ruimte nauwelijks. Een renteverhoging in september lijkt mij niet erg waarschijnlijk. Het is minder dan twee maanden voor er in Amerika verkiezingen zijn en zo vlak voor de verkiezingen roert de Fed zich meestal niet. Bovendien ontwikkelt de beurs zich in aanloop naar de verkiezingen meestal positief. Toch zagen we vrijdag een flinke uitschieter naar beneden.

Kans op renteverhoging
Meestal zijn dat soort uitschieters een koopkans. En om de redenen die ik al aangaf, denk ik dat we nu ook van een koopkans kunnen spreken. Al staat de beurs wel erg hoog en is die hoge stand ingegeven door de lage rente. Want waar moet je met je geld naar toe als je nog een beetje rendement wilt maken? Als belegger moet je wel moed hebben om nu in aandelen te investeren, maar misschien is het goed om even niet te beleggen in de rente gevoelige aandelen. De ervaringen van begin dit jaar liggen immers nog vers in het geheugen. De Fed verhoogde de rente met een miniem kleine sprong in december en we zagen de beurs tot februari met zo’n 10% zakken. Daarna was het weer feest op de Amerikaanse beurzen. De sell-off begin dit jaar bleek een koopkans. Amerikanen doen graag aan kansberekeningen. Welnu, de kans dat we dit jaar een renteverhoging krijgen in Amerika wordt ingeschat op 59,6%. En de kans dat dit in september zal gebeuren is minder dan 30%.

Rentegevoelig
Het lijkt er dus op dat we ons als beleggers kunnen voorbereiden op wat er komen gaat. Maar tegelijk moet worden gezegd, dat als de economische cijfers de komende maanden een beetje tegenvallen, de Fed een renteverhoging weer voor zich uitschuift. En heel eerlijk gezegd, is er geen manier om uw portfolio “Fed-proof” te maken. Ja, u kunt alles verkopen, maar cash brengt niets op. Rente krijgt u immers niet. En als u niet in aandelen zit, mist u elke kans als de beurs toch weer omhoog gaat. Tegen een daling van de beurs is diversificatie het eerste waar u aan moet denken. Ook als u consequent zoals ik in dividendaandelen belegt. De REITS bijvoorbeeld, waar ik graag in beleg, zijn rentegevoelig. En de preferente aandelen zijn minder rente gevoelig als de call date dichtbij ligt of als we daar al overheen zijn.

Groeidividend
Wat kwaliteitsaandelen kunnen geen kwaad in een portfolio met rentegevoelige aandelen, ook al hebben die over het algemeen een lager dividendrendement. Als u echt op inkomen uit bent, zijn dit niet de meest ideale aandelen. Maar zij genereren ook inkomen en over het algemeen kan dat ook nog groeien. Zo’n aandeel is Microsoft (NASDAQ: MSFT). Het aandeel daalde vrijdag weliswaar ook meer dan 2%, maar het was na de goede cijfers over het tweede kwartaal ook flink gestegen. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,56% maar ik zie het kwartaaldividend in november naar minimaal 40 cent per aandeel stijgen. Daarmee komt het dividend uit op 2,85%. En ik denk, dat die stijging de komende jaren doorzet. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Microsoft 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.