Wat moet je nu op je 65ste?

   deel 1

150_de_heer_poelmann.jpgDie vraag kreeg ik onlangs van iemand die veel gespaard had en van de opbrengst van zijn spaargeld een leuk extraatje wilde hebben naast zijn oudedagsvoorziening. Ik denk dat het een vraag is waar veel mensen mee worstelen nu de naoorlogse geboortegolf langzaam met pensioen gaat. De banken betalen een rente van nauwelijks 2% en als we de media mogen geloven, zitten de pensioenfondsen zo krap dat ze waarschijnlijk niet kunnen nakomen wat ze lang beloofd hebben. En de wereld gaat niet veranderen omdat u 65 geworden bent. Dus zult u zelf naar wegen moeten zoeken die uw geld beter laten renderen dan een gewone spaarrekening. Hoe kunnen we een manier vinden, die elke maand genoeg geld in het laatje brengt om te leven op de manier die we het prettigst vinden? Belangrijker nog, hoe doen we dat zonder dat het kapitaal dat we bij elkaar gespaard hebben, moet worden opgegeten?

Het antwoord is op zijn Amerikaans gezegd “double-digit income investing”.

Of in gewoon Nederlands, beleggen in aandelen die rendementen geven in dubbele cijfers, ofwel nog anders gezegd, Hoog Dividend beleggen. Dat klinkt ambitieus en dat is het ook wel een beetje. Meestal gaan hoge rendementen hand in hand met hoge risico’s. En hoge risico’s betekenen vaak slapeloze nachten en dat is het laatste wat ik u wil aandoen. Ook wil ik vermijden dat u moet gaan beleggen op een manier, waarbij u elke dag uren voor uw computer moet zitten of met uw bank moet bellen om ingewikkelde strategieën uit te werken. Nee, het moet simpel kunnen en op een manier zodat u toch blijft genieten van de vrije tijd die u als gepensioneerde nu eenmaal heeft.

Als u denkt in Hoog Dividend beleggen, dan heeft u in feite twee keuzes. U kunt beleggen in fondsen die voor u het werk doen en u maandelijks een uitkering overmaken, of u kunt beleggen in effecten, aandelen en/ of obligaties die met enige regelmaat, meestal per kwartaal, een uitkering doen in de vorm van dividend of rente.

In Amerika is veel minder geregeld dan bij ons. Natuurlijk zijn er wel een aantal spaarvormen die mensen in staat stellen een oudedagsvoorziening op te bouwen, maar veelal moeten Amerikanen zelf maar zien hoe ze hun inkomen na hun werkbare leven opbouwen. Dat heeft ertoe geleid dat er heel veel instituten zijn die het spaargeld van de Amerikaan beheren in fondsen. De grootste groep bestaat uit de Mutual Funds, ofwel Open-end fondsen. Dat zijn fondsen die meestal zijn opgebouwd uit aandelen. Uit het inkomen van die aandelen wordt met regelmaat een uitkering gedaan. Er zijn echt duizenden Mutual Funds in Amerika, veelal gespecialiseerd in één of andere niche zoals groei, goud, biotechnologie, financiën, noem maar op. Deze Mutual Funds hebben echter één nadeel. Ze zijn open. Dat betekent dat als klanten geld willen inleggen, de manager dat moet herbeleggen en omgekeerd. Als de klant zijn geld terug wil hebben, de manager moet verkopen. Vooral dat laatste kan nog wel eens problemen opleveren op momenten dat de beurzen in een vrije val verkeren. Iets wat we de laatste jaren een aantal keren zijn tegengekomen. Bovendien moet de klant 24 uur van te voren aankondigen dat hij zijn geld wil opnemen en hij moet dan maar afwachten hoeveel hij krijgt. Open-end fondsen worden niet op de beurs verhandeld.

Anders is dat met de Closed-end fondsen. Die zijn vrijwel identiek aan de Open-end fondsen, maar de managers hoeven niet voortdurend de onderliggende aandelen te kopen of te verkopen, omdat de fondsen met een vast kapitaal werken. De aandelen kunt u alleen via de beurs krijgen. Veel Closed-end fondsen werken ook in een niche en keren regelmatig dividend uit, per kwartaal of per maand. Veel beleggers die van hun oude dag genieten, vinden het heerlijk elke maand een uitkering te krijgen. Deze wijze van beleggen is daarom heel populair.

Het beleggen in Closed-end fondsen is ook voor Europese beleggers vrij eenvoudig. De aandelen van de Closed-end fondsen hebben immers een beursnotering en er kan dus gewoon in gehandeld worden. Voor beleggers die bijvoorbeeld een rekening bij Binck hebben, is aan- en verkoop van de Closed-end fondsen heel gemakkelijk. Bovendien verzorgt deze broker de dividendafhandeling. Overigens doen de andere Nederlandse banken dat ook, maar die brengen daarvoor vaak nog een commissie in rekening.

Closed-end fondsen hebben nog een voordeel. Ze zorgen voor de spreiding van uw kapitaal. En als u uw kapitaal spreidt over tenminste 10 fondsen, wordt het risico van beleggen gereduceerd. PensioenDividend.nl geeft u voor een paar tientjes per kwartaal een handige begeleiding in de keuze van welke Closed-end fondsen voor u het meest geschikt zijn.

De volgende aflevering vertel ik wat meer over het Hoog Dividend beleggen in alternatieven voor de Closed-end fondsen. Dat is bedoeld voor de meer actieve belegger.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann