Jaargang 5, nummer 59, 14 september 2016

 
Saai aandeel in onzekere tijden

Eric Poelmann

Nu de beurzen wat onzeker aan het worden zijn, moeten we wat selectiever worden in nieuwe investeringen. Of misschien moeten we wel wat winst nemen op aandelen die de afgelopen jaren in koers gestegen zijn en vervangen door wat meer conservatieve aandelen. Als u mij al wat langer volgt, dan weet u dat ik graag koop op een dalende beurs. Ik krijg dan mijn dividendaandelen voor minder geld en heb dus een hoger dividendrendement. Het klinkt allemaal eenvoudig, maar zo eenvoudig is het niet. Aandelen kopen, ach dat lukt nog wel. Maar aandelen verkopen is toch wat anders. Als je weet welke aandelen je terug moet kopen, maakt dat de beslissing eenvoudiger. En als ik dan aan kopen denk, dan kom ik al snel uit bij de saaie aandelen. Aandelen, die met de regelmaat van de klok een hoger dividend uitkeren, zoals Coca Cola, Clorox en Procter & Gamble bijvoorbeeld. Allemaal aandelen, die bij de sell-off van afgelopen vrijdag een flinke veer hebben moeten laten, maar waar het dividend, ondanks alles, jaarlijks zal blijven worden verhoogd.

Kopen op een dip
Mocht de beurs de lang verwachte richting omlaag kiezen, dan kan dat wel een tijdje aanhouden. De werkgelegenheid heeft zich in Amerika goed ontwikkeld en de inflatie mag dan lichtjes stijgen, de economie zelf doet het niet zo geweldig. De winststijging bij veel bedrijven hapert en dan komen dividenden vaak onder druk te staan. U doet er dus verstandig aan voor aandelen te kiezen met een mooie dividendhistorie. Regelmatig passeren in mijn rubriek aandelen met een enorme dividendhistorie. Het zijn niet de aandelen met de hoogste dividendrendementen, maar wel de aandelen die u eigenlijk moet kopen als de beurs eens een flinke dip doormaakt. Ze dan kopen, wegleggen, en zien hoe het dividend elk jaar weer verder omhoog gaat. Dat zijn bij voorkeur niet de technologiebedrijven, maar wel de aandelen van bedrijven waarvan de producten altijd gekocht worden, of de economie nu goed gaat of slecht.

Stijgend dividendrendement
U moet daarbij denken aan schoonmaakmiddelen, voedsel en geneesmiddelen bijvoorbeeld. Ook die aandelen gaan naar beneden bij een beursdip, maar in de regel minder. U kunt dus bij een dip instappen en gelijk een mooi en stijgend dividendrendement incasseren. Vandaag een aandeel dat iets minder geliefd is vanwege het product. Niet vanwege de dividendontwikkeling, want die is zonder meer goed. Ik heb het over Philip Morris International (NYSE: PM). We hebben het hier over een aandeel, waar de gemiddelde belegger niet echt blij mee is. Iedere keer als er iets over een tabaksaandeel geschreven wordt, krijg ik wel van enkele lezers commentaar. Ik heb het in mijn column niet in de eerste plaats over ethisch beleggen, maar over beleggen met een mooi inkomen. Welnu, daar past dit aandeel helemaal in met een product waar altijd vraag naar is.

Simpel product
De onderneming doet zaken in 180 landen en heeft 15 topmerken in handen op de sigarettenmarkt. Het aandeel doet het jaar in jaar uit beter dan het marktgemiddelde. Het product is simpel en altijd hetzelfde. Er is dus weinig budget nodig voor Research & Development. Dat betekent, dat de onderneming zwemt in cash flow en dat is de basis voor het dividend dat wordt uitgekeerd. En deze onderneming staat voor zijn aandeelhouders. De onderneming heeft zijn dividend in de laatste 10 jaar met 121% verhoogd en heeft nu een dividendrendement van 4,2%. Ik verwacht eigenlijk één dezer dagen, dat het dividend nog wat verder omhoog gaat. En sinds 2008 heeft Philip Morris voor $27 miljard eigen aandelen ingekocht. De laatste dividendverhoging dateert van vorig jaar september, toen het dividend met 2% omhoog ging naar $1,02. U hoeft niet gelijk in te stappen. Maar als dividendbelegger moet u het aandeel eigenlijk wel in uw portfolio hebben. Zet het op uw verlanglijstje. Een koers rond $90 is erg aantrekkelijk
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Philip Morris. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.