Jaargang 5, nummer 60, 26 september 2016

 
Niet helemaal tevreden

Eric Poelmann

Lezers die mijn column regelmatig lezen, weten dat er een paar aandelen zijn waar ik enthousiast over ben en die ik al jaren in mijn portfolio heb. Eén van die aandelen is Microsoft (NASDAQ: MSFT). De onderneming kwam afgelopen week met het nieuws, dat het kwartaaldividend met 3 cent zal worden verhoogd naar 39 cent en dat bovendien voor een bedrag van $40 miljard aan eigen aandelen zal worden ingekocht. Nu had ik na de aangekondigde overname van LinkedIn al het vermoeden, dat de dividendverhoging dit jaar wat zuinig uit zou vallen. Ik had 40 cent ingeschat, maar het werd dus een cent minder. Toch altijd nog een stijging van 8,33%, maar het is wel een stijging die half zo hoog uitvalt dan die van vorig jaar en het is de laagste verhoging sinds de crisis.

Lager rendement
Door de koersstijging van het aandeel is het dividendrendement na de dividendverhoging lager dan een jaar geleden. Toen kwam het rendement na de verhoging uit op 3,31%. Nu zitten we op 2,75% en dat is lager dan Intel, Cisco en IBM, die in dezelfde sector zitten. De reden voor de wat lage verhoging zit hem in de aankoop van LinkedIn. Hiervoor moet Microsoft $26 miljard op tafel leggen. Op zich zou dat voor de onderneming niet zo’n probleem zijn, ware het niet, dat veel van Microsofts cash buiten Amerika geparkeerd staat. De reden daarvoor is de torenhoge vennootschapsbelasting van 35% in Amerika. Daar zal op korte termijn geen verandering in komen. Mocht Trump tot president gekozen worden, dan is de kans groot dat hier eindelijk wat aan zal gaan veranderen.

Minder impact
Dan is er nog de inkoop eigen aandelen voor een waarde van $40 miljard. Het is de tweede keer achter elkaar, dat $40 miljard voor inkoop eigen aandelen wordt uitgegeven. De vorige keer duurde het inkoopprogramma drie jaar. Voor het nieuwe inkoopprogramma is geen tijdslimiet opgegeven. Het kan dus jaren duren, voordat het nieuwe inkoopprogramma voltooid is. Daar komt bij dat de impact niet zo groot zal zijn als de vorige keer. De koers is in vergelijking met het vorige inkoopprogramma verdubbeld, dus zullen er maar half zoveel aandelen kunnen worden ingekocht. Ter oriëntatie, Microsoft heeft het afgelopen boekjaar $16 miljard aan inkoop van aandelen uitgegeven. Voor de overblijvende aandeelhouders is de inkoop van eigen aandelen wel een goede zaak. Maar nogmaals, ik heb het vermoeden dat het nieuwe programma langer zal gaan duren dan het vorige.

Groeidividend
Ik kan mij voorstellen dat de bestaande aandeelhouders wat minder gelukkig zijn. De verwachtingen waren immers wat hoger gespannen. Maar aandeelhouders, die een jaar of vijf geleden de aandelen met mij voor $26 hebben gekocht, zien hun rendement jaarlijks groeien. Kwam het dividendrendement gebaseerd op de kostprijs dit jaar nog uit op 5,5%, komend jaar gaat dat 6% worden te beginnen met de dividendverhoging in november. Dit is het leuke van groeidividend. Terwijl de rente zo goed als nihil is, blijft het dividend van aandelen als Microsoft maar oplopen.

Omdat Microsoft pas sinds 2003 dividend aan haar aandeelhouders uitbetaalt, staat het aandeel nog niet op de lijst van GroeiDividend van Eveline Vrisekoop. Daar vindt u wel talloze andere aandelen met een groeidividend. Juist in deze tijd loont het in dit soort aandelen te investeren voor de lange termijn. Als u meer wilt weten, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Microsoft. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.