Jaargang 5, nummer 61, 28 september 2016

 
Bijna 10% dividendrendement

Eric Poelmann

Een hoog dividend is op het eerste gezicht voor veel dividendbeleggers aantrekkelijk, maar vaak zitten er aan een hoog dividend ook minder aantrekkelijk kantjes. Zo kunnen een aantal investeringen bijvoorbeeld bij een Business Development Company (BDC) hun verplichtingen niet nakomen. Of is er veel belegd in een sector, die flink onder druk staat. Beleggers scheren vaak alle BDC’s over één kam en gaan er bijvoorbeeld vanuit, dat al die BDC’s veel in de energiesector geïnvesteerd hebben. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Mijn aanbeveling van vandaag heeft 3% van zijn belegd vermogen in de energie zitten. We hebben het over Ares Capital Corporation (NASDAQ: ARCC).

Kwaliteit
Hoog dividend is sowieso aantrekkelijk, maar zeker in een periode van lage rente zoeken beleggers naar mogelijkheden om wat meer rendement uit hun investeringen te halen. Mocht de rente stijgen, dan zijn dat ook de beleggingen die onder koersdruk komen, want dan geven staatsobligaties een meer zeker rendement. Nu zie ik de rente op de staatsobligaties niet zomaar flink stijgen. De Fed heeft de korte rente vorig jaar december vastgelegd op 0,5% en daar nog steeds niets aan veranderd. Er is een kans, dat er in december toch weer een verhoging aan komt, al is dat lang niet zeker. En als die verhoging er al komt, dan hebben we het over 0,25%. Daar ben ik niet zo van onder de indruk. En mochten er de komende maanden economische tegenvallers komen, dan gebeurt er in december helemaal niks. Als u wilt beleggen in hoog dividend aandelen, dan zou ik momenteel niet teveel letten op wat de Fed doet, maar veel meer op de kwaliteit van de aandelen, waarin u belegt.

Hoge rentemarge
Met Ares Capital Management belegt u in een BDC met een redelijk hoge kwaliteit. Het aandeel van het belegd vermogen in de energiesector is slechts 3%. Dat is te overzien. Een BDC als Ares geeft leningen en kapitaal aan kleine en middelgrote ondernemingen. In de huidige tijd betekent dit soort investeringen teveel voor de lokale banken. Tegelijkertijd zijn dit soort ondernemingen te klein om met een obligatielening de beurs op te gaan. De verdiensten van een BDC zitten hem in de hoge rentemarge, die op leningen kan worden gerealiseerd. En als er kapitaal wordt verschaft, mikt de BDC op een mogelijke beursgang of overname om een mooie winst te realiseren. Soms komen ondernemingen in de portfolio van een BDC hun verplichtingen niet na of zijn ze te laat met hun betalingen. Dat is het geval bij Ares, maar de portfolio van deze BDC heeft genoeg kwaliteit om het dividend te handhaven. Dat dividend is momenteel 38 cent per kwartaal bij een koers van $15,50. Daarmee heeft het aandeel een dividendrendement van 10,2%.

Diversificatie
Ares heeft een portfolio van $8,9 miljard, verdeeld over 214 bedrijven. Daarmee heeft het management van Ares voldoende diversificatie in haar portfolio aangebracht en loopt u als belegger geen al te grote risico’s. Bovendien hebben we als Nederlanders en Belgen een extra voordeel ten opzichte van Amerikanen. Wij betalen immers maar 15% withholding tax over het ontvangen dividend, terwijl Amerikanen belasting moeten afdragen over de hoogste schijf van de inkomsten belasting. En die 15% die wij Nederlanders betalen, kunnen we in veel gevallen verrekenen met de belasting die we betalen in box drie. Bovendien moeten BDC’s 90% van hun winst aan de aandeelhouders uitkeren. Ik vind daarom Ares Capital Management een aantrekkelijke belegging.

Wilt u meer weten van hoog dividend, dan is een abonnement op The Dividend Factory van Paul van den Heuvel aan te bevelen. Paul besteedt in zijn nieuwsbrieven aandacht aan allerlei vormen van hoog dividend. Wilt u wat meer weten, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Ares Capital Management. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.