Jaargang 5, nummer 62, 3 oktober 2016

 
Een aantrekkelijk dividend

Eric Poelmann

De Amerikaanse beurzen staan nog altijd hoog. En zelfs nu veel beleggers denken, dat er in december een renteverhoging op komst is, blijkt de reactie minimaal. Zelfs bij de rente gevoelige aandelen, zoals de Real Estate Investment Trusts (REIT’s), heeft de komende renteverhoging nog weinig uitwerking op de koersen gehad. De meeste REIT’s staan door de jacht van beleggers op rendement nog onveranderd hoog, en dat betekent dat het dividendrendement op deze aandelen minder is dan we de afgelopen jaren gewend zijn. De kans dat deze aandelen een correctie kunnen ondergaan, is niet ondenkbeeldig. Niet dat u daarom nu tot verkopen moet overgaan. Veel REIT’s zijn op een lagere koers gekocht en we hebben daar een mooi dividendrendement op. En koerswinst is voor de serieuze dividendbelegger niet het belangrijkste doel. Belangrijk is een mooi en betrouwbaar dividendrendement en koersschommelingen zijn nu eenmaal inherent aan het hebben van aandelen.

Mooi dividendrendement
Voor wie op dit moment geld te beleggen heeft, heb ik vandaag een REIT die in koersontwikkeling is achtergebleven. Want kopen op de top van de markt is voor geen enkele belegger erg aantrekkelijk. Het aandeel is wat riskanter dan de topaandelen, die ik het afgelopen jaar de revue heb laten passeren, maar het rendement is de moeite waard. Het gaat om City Office Reit (NYSE: CIO), dat een dividendendement kent van 7,4%. Dit aandeel is nog geen jaar op de beurs en het gebrek aan historie maakt veel beleggers wat onzeker. Veel REIT’s hebben de koers met 20% of meer zien stijgen. Dit aandeel heeft het moeten doen met een koersstijging van 8% en is dus achtergebleven.

Kantoren
Voor het achterblijven van een koers is vaak wel een reden te bedenken. In het geval van City Office Reit is de reden, dat deze REIT is gespecialiseerd in commercial real estate. De onderneming verhuurt vooral kantoorruimte en kantoren zijn de afgelopen jaren flink in prijs opgelopen. Analisten zijn een beetje bang, dat kantoren wat zijn overgewaardeerd. Toch is City Office Reit wel erg goedkoop. Bij REIT’s wordt niet zozeer gerekend met een koers/winst verhouding, maar wordt de funds from operations (FFO) als graadmeter genomen. Dat gebeurt, omdat in de winst de afschrijvingen worden meegenomen en dat is een non-cash gebeurtenis in de boekhouding. Met andere woorden, de afschrijvingen worden niet meegenomen als de hoogte van het dividend wordt vastgesteld. De koers/FFO verhouding bij City Office is 11,5 terwijl dat bij de meeste REIT’s op meer dan 25 ligt. Dat maakt het aandeel aantrekkelijk.

Klein aandeel
City Office Reit is geen groot aandeel. De marktkapitalisatie is $321 miljoen. Het aandeel zit wat onder de radar op Wall Street vanwege de grootte, maar vanwege zijn dividend is het aandeel erg aantrekkelijk. City Office keert een kwartaaldividend van 23,5 cent uit. Op jaarbasis 94 cent dus en met een koers van $12,73 betekent dat een rendement van 7,4%. In deze tijd van lage rente een leuk alternatief voor uw spaargeld.

Wilt u meer weten over REIT’s? Dan is The Dividend Factory misschien een nieuwsbrief voor u. Er worden allerlei varianten van hoog dividend behandeld. Wilt u meer weten, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in City Office Reit. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.