Jaargang 5, nummer 63, 10 oktober 2016

 
Bank krijgt flinke dreun

Eric Poelmann

Al jaren ben ik klant bij één van de grootste banken in Amerika en eigenlijk weet ik niet waarom ik destijds voor deze bank heb gekozen. Misschien was het wel vanwege het logo van de bank, waar de trek naar het westen van Amerika centraal staat. Daar sprak avontuur uit. En dat is nu juist het probleem van deze bank geworden. Ik heb het over Wells Fargo & Company (NYSE: WFC). Ik heb me bij deze bank altijd wel thuis gevoeld en zo dacht Warren Buffett er ook over. Maar dan als belegger. Buffett is groot aandeelhouder van Wells Fargo. Ik doe er mijn bankzaken in Amerika en ik heb ook nog een paar aandelen in Wells Fargo. Maar een paar maanden geleden kreeg deze bank een flinke boete in Californië. Voor het openen van nieuwe rekeningen voor klanten, die daar niet om gevraagd hadden. En bij rekeningen horen creditcards en pinpassen. Veel klanten kregen die ongevraagd toegezonden. Bij creditcards horen kosten en zo verdiende Wells Fargo vele miljoenen extra.

Te weinig toezicht
Inmiddels is deze praktijk uitgegroeid tot een enorm schandaal. Wells Fargo heeft 5300 medewerkers de laan uitgestuurd. Ik zag enkele weken geleden John Stumpf, de CEO van Wells Fargo, in een hoorzitting van de senaat. Hij zei lange tijd niet te hebben geweten wat er in zijn onderneming omging. Ik vind dat altijd nog wat ongeloofwaardig. Het openen van nieuwe rekeningen behoort toch tot de kerncijfers van een bank. Als hij het niet geweten heeft, stond hij wel erg ver van de basis van de bank en dat is hem dan ook aan te rekenen. En dat is even slecht als dat hij het wel wist. Hij verdiende tientallen miljoenen per jaar. In mijn ogen moet hij gewoon zijn biezen pakken en ik denk, dat dit vandaag of morgen ook gaat gebeuren.

Koersdaling
Als rekeninghouder maak ik mij niet zoveel zorgen. Tegenwoordig is het met elke bank wel wat. De service bij Wells Fargo is uitstekend. Vrijdag liep ik even binnen bij de bank en ik zag dat het enorm druk was. De consument loopt niet zo snel weg. Met een paar grote klanten is dat andere koek. De staten Californië en Illinois hebben zaken met Wells Fargo tijdelijk opgeschort. Zo gaat dat in een jaar van verkiezingen, als politici op hun imago moeten letten. Als belegger moet ik nu wel even opletten. Wells Fargo is de op één na grootste bank in Amerika en heeft 10,8% van alle bezittingen in het Amerikaanse bankensysteem onder zijn beheer. Het aandeel Wells Fargo heeft het afgelopen jaar met een koersdaling van 17% heel wat ingeleverd. En het schandaal heeft de koers geen goed gedaan.

Nu instappen
De bank heeft flink ingegrepen, nadat het schandaal in de openbaarheid is gekomen. Het beloningssysteem gebaseerd op het openen van nieuwe rekeningen is afgeschaft en de medewerkers, die misbruik van het systeem hebben gemaakt, zijn ontslagen. De CEO heeft $41 miljoen van zijn bonus moeten inleveren en krijgt geen salaris tot de problemen zijn opgelost. Daarmee is de overheid de wind uit de zeilen genomen om in te grijpen. Voor bankaandelen als Wells Fargo is een langere termijn visie nodig. De bank zal echt niet ten onder gaan aan het schandaal. En als de rente gaat stijgen, zal de winst van Wells Fargo ook gaan toenemen. En als de rente gaat stijgen en de koersen gaan dalen, zie ik Wells Fargo als een baken van veiligheid met een geschiedenis van 164 jaar. Het aandeel heeft een koers/winst verhouding van 11 en een dividendrendement van 3,35%. Beleggers met een lange termijn visie kunnen nu in dit aandeel stappen en wachten tot de rust rond het aandeel is teruggekeerd. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Wells Fargo. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.