Jaargang 5, nummer 64, 17 oktober 2016

 
De één zijn dood...

Eric Poelmann

Samsung zit in de hoek waar de klappen vallen in de smartphone markt. Vorige week vloog ik van Amsterdam naar Houston en het eerste wat aan de bezitters van de Galaxy Note 7 werd gevraagd was het apparaatje helemaal uit te schakelen en pas weer te gebruiken na aankomst in Houston. En afgelopen vrijdag werd het allemaal nog erger. De Amerikaanse overheid verbiedt nog langer om de Galaxy Note 7 mee te nemen als er gevlogen wordt. Niet in de handbagage en niet in de koffer. Op televisie hier in Amerika toont men doorlopend foto’s van de verkoolde Galaxy Note 7 en Samsung heeft inmiddels de productie gestaakt en alle verkochte smartphones teruggeroepen. Een miljardenschade voor Samsung en het is de vraag hoeveel reputatieschade Samsung zelf als merk heeft opgelopen.

Vooruitstrevend maar gevaarlijk
Dat laatste interesseert mij als belegger het meest. De directe schade is maar tijdelijk. Samsung dacht het probleem opgelost te hebben door de batterij te vervangen. Dat was een snelle actie maar het bleek niet de oplossing. Het maakt de reputatieschade voor Samsung alleen maar erger. De onderneming blijkt het probleem niet te kunnen oplossen. Lithium batterijen kunnen in principe meer, maar kunnen ook in brand vliegen. Boeing heeft in zijn nieuwe Dreamliner ook lithium accu’s zitten en ook die veroorzaakten in het begin problemen. Maar Boeing heeft het probleem kennelijk kunnen oplossen. Samsung had gewaarschuwd moeten zijn en zijn nieuwe batterijen veel meer moeten testen alvorens ze groot in productie te nemen. Maar Samsung probeert al jaren de concurrentie voor te zijn en dat geldt met name voor Apple. De Galaxy Note 7 was technisch gezien een heel vooruitstrevende smartphone. Maar Samsung betaalt nu een hoge tol.

IPhone 7 is geen topper
Samsung maakt veel meer dan alleen maar smartphones. En ook al gaat het hier om een schade van vele miljarden, de onderneming zal er niet failliet aan gaan. Zelf heb ik geen aandelen in Samsung. De onderneming is genoteerd op de beurs van Seoul en het aandeel is niet gemakkelijk te krijgen, laat staan te volgen. Maar ik ben wel aandeelhouder van Apple. En het is de vraag, in hoeverre Apple garen kan spinnen bij het drama van Samsung. Apple heeft onlangs zijn nieuwe iPhone 7 gepresenteerd en heeft meestal in de maanden erna enorme verkoopcijfers. Maar de vernieuwing van de iPhone 7 is niet echt geweldig. De camera is verbeterd en de oordopjes zijn niet meer met een draadje met de smartphone verbonden. Dat laatste vind ik al helemaal geen verbetering. De nieuwe oordopjes zijn peperduur en bij mij vallen oordopjes nogal eens uit mijn oor. Met een draadje heb ik ze zo weer terug, maar zonder draadje wordt het zoeken. Ik vind het dus geen echte verbetering.

Kansen voor Apple
Toch zal het drama Samsung concurrent Apple in de kaart spelen. Het kerstseizoen staat voor de deur en dat is traditioneel het beste seizoen voor de verkoop van smartphones. Nu Samsung dik in de problemen zit, zal Apple ongetwijfeld meer iPhones gaan verkopen dan tot nu toe is aangenomen. Dat is voor Apple een meevaller. En dat kon wel eens meer dan alleen tijdelijk zijn. Uit alle cijfers blijkt, dat een Apple gebruiker meestal bij Apple blijft. Dat zou betekenen, dat als Apple erin slaagt dit kerstseizoen te profiteren van de problemen bij Samsung, Apple een stuk meer marktaandeel uit de smartphone markt kan halen. Apple keert sinds 2012 dividend uit en dat dividend is sinds de start met meer dan 50% gestegen. Het dividendrendement is met 1,95% niet erg groot, maar loopt wel elk jaar op. Hebt u Apple nog niet, wacht dan op een dip om het aandeel in uw portfolio op te nemen. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Apple. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.