Jaargang 5, nummer 65, 19 oktober 2016

 
Aandacht voor uw pensioenportfolio

Eric Poelmann

Pensioen was vroeger iets waar naar werd uitgekeken. Wat genieten van het leven met een onbezorgd pensioeninkomen. Maar die tijd is voorbij. Hadden we in het verleden nog een welvaartsvast pensioen, nu moeten we maar hopen dat de start van het pensioen niet nog verder wordt uitgesteld en dat de uitkering niet verder wordt teruggeschroefd. Dat heeft veel beleggers doen besluiten, hun vermogen zo te beleggen dat ze een regelmatig inkomen uit dat vermogen krijgen. Zelf heb ik dat ook gedaan. Elke maand weer haal ik het binnengekomen dividend van mijn beleggingsrekening. En natuurlijk wordt er wel eens een dividenduitkering verlaagd, maar het merendeel van de aandelen in mijn portfolio zijn erop gericht dat het dividend juist toeneemt. Ik noem dat een pensioenportfolio. Met de opbouw van zo’n pensioenportfolio hoeft u niet te wachten tot u 65 bent. U kunt er al veel eerder mee beginnen en zolang u de inkomsten niet nodig heeft, zorgt u voor een herbelegging van het dividend.

Elk jaar meer
Veiligheid en voorspelbaarheid zijn de belangrijkste kenmerken als u aandelen selecteert voor uw pensioenportfolio. Maar daar ligt gelijk ook de grootste uitdaging. De rente was nog nooit zo laag en iedereen zoekt naar alternatieven om toch maar wat meer inkomen te genereren. Meer vraag dus naar dividendaandelen. Dat heeft de koersen doen oplopen en de dividendrendementen doen dalen. En omdat de economische groei ook al niet erg indrukwekkend is, zien we de groei van de dividenden ook afnemen. Daarom zijn we gedwongen te zoeken naar die aandelen, die een soliede dividend hebben en dat dividend ook jaarlijks zien groeien.

Kostenbeheersing
Eén van die bedrijven, die goed in een pensioenportfolio zou passen, is Target Corporation (NYSE: TGT). Target is na Wal-Mart de grootste retailer in Amerika. De onderneming heeft 1793 warenhuizen en is zo ongeveer overal in Amerika te vinden. De onderneming heeft een omzet van $70 miljard per jaar. Target is geen grote groeier meer. Over de afgelopen vijf jaar groeide de omzet met 2% en de snelheid waarmee nieuwe warenhuizen worden geopend is zwaar teruggelopen. De verkoop via internet staat bij Target nog wat in de kinderschoenen en dat baart me wat zorgen. Zeker omdat concurrent Wal-Mart op dit moment veel aandacht besteedt aan online shopping. Om maar niet te spreken over Amazone. Maar het management van Target is goed in kostenbeheersing. Daardoor kon de winst per aandeel de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 5,8% oplopen en wat nog belangrijker is, de free cashflow steeg in die vijf jaar met bijna 10% per jaar. 

Lage payout ratio
Wat Target voor de pensioenportfolio aantrekkelijk maakt, is het dividendrendement van 3,5%. De onderneming heeft een kwartaaldividend van 60 cent. In augustus is het met 7% naar boven aangepast. Target keert dividend uit sinds het in 1967 een beursnotering kreeg en heeft dat dividend in de afgelopen 45 jaar elk jaar verhoogd. Target heeft een payout ratio van 42% en dat maakt het aandeel extra aantrekkelijk. Er is immers voldoende ruimte om het dividend verder te verhogen. En dat maakt het aandeel geschikt voor een pensioenportfolio.

Omdat oplopende dividenden een hoeksteen zijn voor een solide portfolio is een gespecialiseerde nieuwsbrief op GroeiDividend onmisbaar. Die is er en wilt u er meer over weten, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft geen positie in Target. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.