Jaargang 5, nummer 66, 21 oktober 2016

 
Microsoft doet het wéér goed

Eric Poelmann

Deze week keek ik uit naar een paar kwartaalcijfers en één daarvan was van Microsoft (NASDAQ: MSFT). Het aandeel zit al een paar jaar in de lift en de stijging is in een versnelling geraakt nadat het roer is overgenomen door Satya Nadella. De cijfers over het eerste kwartaal van 2017 lagen boven de verwachtingen van de analisten op Wall Street. Die hadden een omzet verwacht van $21,71 miljard met een winst van 68 cent per aandeel, maar de omzet kwam uit op $22,33 miljard en een winst per aandeel van 76 cent. De omzet van LinkedIn is nog niet zichtbaar, omdat deze overname pas in het tweede kwartaal wordt gerealiseerd.

Cloud is de hit
Het meest onder de loep ligt de ontwikkeling van de cloud service. Daarbij hebben bedrijven geen hardware meer nodig maar geven software en data-opslag uit handen. Er zijn een paar grote spelers op die markt en één daarvan is Microsoft. Sinds hij het roer heeft overgenomen heeft Nadella de cloud-ontwikkeling stevig onder handen genomen en Microsoft wordt daar nu voor beloond. De omzet van Azure, het cloud platform van Microsoft, is meer dan verdubbeld en kwam 116% hoger uit op $6,38 miljard vergeleken met een jaar geleden. De onderneming kondigde onlangs een aantal nieuwe ontwikkelingen aan in de cloud sector alsmede een samenwerking met Adobe Systems. Dat laatste is niet zo’n verrassing. De baas van Adobe is commissaris bij Microsoft en heeft een goede relatie met Nadella, die de afdeling cloud onder zijn hoede had bij Microsoft toen hij als CEO werd benoemd. Inmiddels is Microsoft de tweede speler in de cloud markt na Amazone.  

Windows onder druk
De relatie met Adobe heeft bij Microsoft geleid tot een nieuw businessmodel voor de office software. Die software wordt niet meer verkocht maar verhuurd. Dat leidde in het begin tot minder inkomsten, maar het leidt op termijn juist tot meer inkomsten voor Microsoft. De omzet in die sector steeg met 6% tot $6,7 miljard. Maar er zijn ook een paar minpunten. Zo liep de omzet van het Windows operating system met 2% terug. Niet zo verwonderlijk, omdat de PC verkopen wereldwijd onder druk staan. Met name door de vlucht van veel kleine gebruikers naar de smartphone, en juist daar heeft Microsoft de slag gemist. De inkomsten van Windows Phones liep met 72% terug. De productie van de Lumia wordt helemaal gestopt. Dat laatste komt allemaal niet als een verrassing. 

Verwachting
Ik ben al een paar jaar positief op Microsoft. Maar ik moet bekennen, dat die verwachting meer gebaseerd was op de dividendontwikkeling van de onderneming. Dat dividend neemt elk jaar toe en in november gaat het kwartaaldividend omhoog van 36 cent naar 39 cent per aandeel. Die verwachting was gebaseerd op de $113 miljard cash die Microsoft op zijn balans heeft staan. Maar ik ben niet meer alleen positief op de dividendontwikkeling. Nadella heeft bij Microsoft de goede dingen gedaan. De doelstelling voor cloud-omzet is bijgesteld naar $18 miljard, waar die doelstelling in juni nog op 12 miljard stond. De winst per aandeel zal dit jaar nog matig groeien met een 4% tot 5%, maar voor 2018 verwacht ik een winstgroei van meer dan 10%. Na de bekendmaking van de cijfers steeg de koers van Microsoft naar meer dan $60. Dat zou zomaar kunnen betekenen, dat er van een uitbraak sprake gaat zijn. Daarmee loopt het dividendrendement wat terug. Maar Microsoft is een aandeel voor beleggers met lange adem. Als u het aandeel niet heeft, zou u alsnog wat moeten kopen voor een dividendrendement van 2,6%. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Microsoft. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.