Jaargang 5, nummer 67, 28 oktober 2016

 
Een aanrader voor volgend jaar

Eric Poelmann

De hebben nog twee maanden te gaan voor het 2017 is en we weer een aantal goede voornemens kunnen en moeten maken over wat onze strategie gaat zijn. Aandelen met een stabiel dividend zijn voor mij de ruggengraat voor mijn dividendportfolio. Inkomen staat immers voorop. En aangezien ik bij de bank bijna niks krijg, moet ik mij richten op aandelen met een betrouwbaar dividend omdat de meeste obligaties ook aan de dure kant zijn. Afgelopen week was bij de rente een opwaartse beweging te zien, maar we hebben het hier over een tiende van een procent. En mocht de rente echt gaan stijgen, dan staan de koersen van de obligaties flink onder druk en dan kunt u beter even aan de kantlijn staan.

Opschonen
De beurzen zijn wat onzeker op dit moment. Een goede basis van dividendaandelen in uw portfolio kan dus geen kwaad. Deze aandelen zijn natuurlijk wat minder sexy dan de aandelen met een mooi momentum waar koerswinst op gehaald kan worden. Maar op de lange termijn bent u volgens mij beter af als u zich richt op een telkens terugkomend en een stijgend dividend. Zeker als u dicht tegen uw pensioen aan zit. Dan moet u steeds de risico’s uit uw portfolio halen en genieten van het inkomen uit uw aandelen. Vooral voor beleggers met uitgebreide portfolio’s is het goed de komende weken de portfolio eens goed door te harken en desnoods afscheid te nemen van de aandelen die te weinig opleveren. Altijd een moeilijk proces, maar als u de goede beslissingen neemt bij de vervanging, dan kunt u op termijn tevreden zijn met uw beslissingen.  

Snijden in kosten
Eén van de aandelen, die u voor de lange termijn in overweging kunt nemen, is Cisco Systems (NASDAQ: CSCO). Dit aandeel is niet zo’n sterke groeier meer als het eens was. Maar beleggers, die zich in dit aandeel verdiepen, raken snel overtuigd van de waarde van het aandeel. Zeker als het om inkomen gaat. De onderneming staat sinds midden vorig jaar onder een nieuwe leiding. Chuck Robbins wil met Cisco weer wat meer groeien, maar dat neemt nog wat tijd. Volgend jaar blijft de omzetgroei nog onder 10%, maar de winstgroei komt naar verwachting uit op zo’n 13%. Die groei komt gedeeltelijk door flink te snijden in het personeelsbestand. Pijnlijk voor degenen die daardoor hun baan verliezen, maar voor aandeelhouders is dat meestal goed nieuws. De reorganisatie moet zo’n 20% besparing opleveren in de personeelskosten.

Overnames
En hoewel al deze groei nog niet zo indrukwekkend is, zal het dividend de komende tijd flink blijven groeien. In vijf jaar tijd is het dividend meer dan verviervoudigd. Cisco keert nu 26 cent per kwartaal uit. De laatste stijging stamt uit maart dit jaar en was met 23,8% aan de hoge kant. Het dividendrendement komt daarmee uit op 3,4%. En kijken we naar de payout ratio op basis van de winst in 2017 dan ligt dat onder 50%. Dat geeft vertrouwen, dat het dividend nog wel even zal blijven groeien. En de overnames die Cisco dit jaar gedaan heeft, geven mij nog meer vertrouwen dat het wel goed komt met Cisco. Als u het aandeel nu koopt, dan zult u het dividendrendement de komende jaren zien groeien. Net als we dat de afgelopen jaren met Microsoft hebben gezien. Cisco is een aanrader voor 2017. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Cisco. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.