Jaargang 5, nummer 69, 7 november 2016

 
Een blik vooruit

Eric Poelmann

Veel dividendbeleggers willen rust in hun portfolio. Eens dat een aandeel is opgenomen, dan blijft die positie voor langere tijd gehandhaafd, vooral als er zich geen calamiteiten voordoen. Maar wat te doen als een aandeel aan erosie lijdt. Je ziet dat er vraagtekens rond zo’n aandeel ontstaan, maar er zijn geen redenen om direct afscheid van het aandeel te nemen. Toch moeten dit soort posities worden overdacht. Zeker als u op lange termijn inkomen uit uw portfolio wilt houden. Want veel oudere beleggers hebben gerenommeerde namen in hun portfolio’s en denken, dat ze daarmee voor altijd veilig zitten. Zo’n gerenommeerd aandeel is McDonald’s (NYSE: MCD). Ik heb dit aandeel zelf en heb er eens over nagedacht.

Dividend stijgt
Ik heb McDonald’s jaren geleden in mijn portfolio opgenomen, toen de onderneming in een groeifase zat. Omzet en winst namen elk jaar flink toe. Het aantal restaurants groeide ook en als belegger kreeg ik een mooi dividendrendement op mijn aandelen. Ook de koers van het aandeel liet jarenlang een mooie stijging zien. Ik heb het aandeel gekocht toen de crisis op zijn hevigst was eind 2008. Voor een koers tussen de $40 en de $50. En ik moet zeggen, dat ik tot nu toe tevreden ben met deze belegging. Tenminste, voor wat betreft de koersstijging en het dividend dat ik krijg. Het aardige van McDonald’s is dat het dividend nog jaarlijks toeneemt. Sinds ik het aandeel heb opgenomen is het dividend meer dan verdubbeld. De laatste verhoging was in november vorig jaar, toen de aandeelhouders 4,7% meer uitgekeerd kregen. En ook binnenkort gaat McDonald’s zijn aandeelhouders meer uitkeren. Deze maand gaat het kwartaaldividend met 5 cent omhoog naar 94 cent. Daarmee komt het dividendrendement uit op 3,35%. Geen reden dus om je als aandeelhouder erg ongerust te maken. 

Nieuwe restaurants
Toch lijdt het aandeel aan de erosie waar ik zojuist over sprak. De omzet stagneert en ook de winst laat geen spectaculaire ontwikkeling zien. McDonald’s lijkt een beetje uitgegroeid. Maar is dat zo? De onderneming heeft 32.737 restaurants en iedereen denkt dat de onderneming de grootste is in de fast food sector. Toch is dat niet zo. Subway, gespecialiseerd in belegde broodjes, heeft 38.976 restaurants. De concurrentie in de fast food sector is intens. Met name in het verre oosten liggen voor McDonald’s nog mogelijkheden, dus uitbreiden kan nog. Een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden is de verandering in eetgewoontes. De consument neigt namelijk steeds meer naar gezond.

Mogelijke overname
De verandering wordt aangevoerd door wat we de millennials noemen. Dit is de generatie dertigers en veertigers die gezond eten veel belangrijker vinden dan de oudere generatie. En zij bewaken ook hun kinderen als het om gezond eten en drinken gaat. Ik hoor dit argument vaak, maar echt onder de indruk ben ik er nog niet van. Gezonder eten is een trend en misschien zet hij wel door. Dan gaat McDonald’s met zijn imago van vet eten daar zeker meer van merken. Dat kan een argument zijn om het aandeel te heroverwegen. Daar denken ze bij McDonald’s natuurlijk ook over na. En veel consumenten blijven te vet, te zout en te zoet nog altijd lekker vinden. En McDonald’s heeft natuurlijk ook nog de mogelijkheid een andere keten in de fast food sector over te nemen. Een keten met een heel ander assortiment. Panda Express (Chinees fast food) en El Pollo Loco (BBQ kip) bijvoorbeeld. Mijn conclusie is dat McDonald’s aan erosie lijdt. Maar ik denk tevens, dat de onderneming vandaag of morgen met een zet komt, die de groei op termijn waarborgt. Ik houd de aandelen in mijn portfolio.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in McDonald's. 

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.