Jaargang 5, nummer 71, 21 november 2016

 
Een gezonde investering

Eric Poelmann

Nu de campagne rond de Amerikaanse presidentsverkiezing voorbij is, keert de rust in de gezondheidssector een beetje terug. Clinton wilde meer grip op de prijzen van medicijnen en beleggers maakten zich zorgen over de winstontwikkeling van de producenten van medicijnen. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen gaat in een sneltrein vaart, maar daar staan ook veel kosten tegenover. Clinton heeft verloren en dus haalt deze industrie opgelucht adem. Maar waar moet een belegger die dividendinkomsten nodig heeft, nu zijn heil zoeken? Ik houd het nog altijd op bedrijven die in de afgelopen jaren bewezen hebben, dat aandeelhouders hun waarde hebben en dus voor hun trouw beloond moeten worden.

Toonaangevend
Een onderneming, waar je als belegger een goed gevoel bij kunt hebben, is het Amerikaanse Johnson & Johnson (NYSE: JNJ). De onderneming is toonaangevend in de gezondheidssector, zowel met medische apparatuur, medicijnen en alledaagse consumentenartikelen als pleisters en verbandmiddelen. Dat laatste is interessant, omdat het altijd verkoopt, of het nu goed gaat met de economie of minder goed. Maar op dit moment kijk ik meer naar welke medicijnen de onderneming binnenkort op de markt gaat brengen, en dat ziet er best goed uit. Afgelopen november kreeg de onderneming goedkeuring van de FDA voor een medicijn voor behandeling van “double refractory myeloma”. In Europa was daarvoor in mei 2016 al goedkeuring verleend.

Winst stijgt
Het management van Johnson & Johnson denkt de komende 4 jaar nog eens met 10 nieuwe medicijnen op de markt te kunnen komen, die allen een potentie hebben van een miljard omzet per jaar. Dit kan de winst van de onderneming verder omhoog jagen, maar daar blijft het niet bij. In de divisie van de medische apparatuur is begin dit jaar een reorganisatie in gang gezet, die tot een besparing kan leiden van $800 miljoen in 2018. De winst kan dus verder omhoog. Standard & Poor’s schat in dat de onderneming dit jaar een winst zal behalen van $6,73 per aandeel en volgend jaar van $7,01. De ontwikkeling is een beetje afhankelijk van de dollarontwikkeling, omdat veel buiten Amerika wordt gerealiseerd.

Groeidividend
Johnson & Johnson verhoogt zijn dividend al tientallen jaren en die ontwikkeling gaat nog wel even door. Op dit moment wordt een kwartaaldividend uitgekeerd van 80 cent. Daarbij is het dividendrendement 2,8%. De payout ratio ligt op 47,4% en daarmee lijkt het dividend veilig. De afgelopen twee jaar heeft de onderneming het kwartaaldividend met telkens 5 cent verhoogd en ik ga ervan uit, dat dit in mei 2017 weer gebeurt. Daarmee komt het dividendrendement uit op 2,95%. Stel dat de onderneming de komende 10 jaar dit beleid kan vasthouden, dan zou het dividend kunnen groeien naar $1,30 per kwartaal, wat een dividendrendement zou betekenen van 4,5% op de kostprijs als u nu zou kopen. En mocht dat gebeuren, dan kunt u ook nog een mooie koersontwikkeling tegemoet zien.

Johnson & Johnson is een groeidividend aandeel, dat in uw portfolio niet zou mogen ontbreken. Eveline Vrisekoop schrijft regelmatig over GroeiDividend aandelen. Wilt u hier meer over weten, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 
  

De auteur heeft een positie in Johnson & Johnson.

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.