Jaargang 5, nummer 75, 12 december 2016

 
Nieuwe kans in de olie

Eric Poelmann

Sinds afgelopen zaterdag ben ik weer voor een dag of 10 terug in Nederland. De dag was grauw, nat en koud. Echt Nederlands weer en heel anders dan de zon en blauwe lucht in Californië. Het is weer om de verwarming een paar graden hoger te zetten. Slapen doe ik de eerste nacht niet veel. De tv staat altijd aan en ik kijk regelmatig naar het laatste nieuws op teletekst. Deze keer was er een wat verrassend bericht. De niet-OPEC landen beperken de productie met 558.000 vaten per dag. Gaat daarmee de productiebeperking van olie dan toch serieus worden? De OPEC landen besloten onlangs hun productie te beperken met 1,2 miljoen vaten per dag en de prijs van olie reageerde daar direct op. Het is voor het eerst in 15 jaar dat op zo’n grote schaal afspraken worden gemaakt om de productie te beperken. Hoe de reactie zal zijn op de nieuwe beslissing moeten we maandag (vandaag) afwachten als de markten weer open gaan, maar ik neem er toch vast een voorschot op.

Meer olie uit Amerika
Mocht de olie weer wat duurder worden, dan moeten we er wel rekening mee houden dat Amerika zijn productie weer zal gaan opvoeren. Het succes van de Amerikaanse olieproductie was één van de oorzaken van het inzakken van de prijs. OPEC wilde het de Amerikanen moeilijk maken door de prijs te laten zakken tot onder de kostprijs van olie in Amerika. Daarmee hadden ze gedeeltelijk succes. Er werden immers minder nieuwe bronnen aangeboord, maar de bestaande bronnen bleven wel produceren. Mocht de prijs doorstijgen, dan zal dat ongetwijfeld leiden tot nieuwe exploratie-activiteiten.

Kosten omlaag
De grote olieproducerende bedrijven zijn de afgelopen jaren gedwongen geweest kosten te sparen. Dat ging op de eerste plaats ten koste van de exploratie van nieuwe bronnen, en dat was niet alleen vanwege de lage prijs. Ook de toekomst is voor het gebruik van fossiele brandstoffen nu niet direct opwekkend, maar dat laatste is een lange termijn zorg. Eén van de grote bedrijven heeft al een voorschot genomen op een hogere prijs van olie. Ik heb het dan over het Britse BP (NYSE: BP). Ook bij deze oliegigant was het de afgelopen jaren niet de vraag of de kosten zouden worden verlaagd, maar hoeveel. Maar met de nieuwe productie-afspraken groeit het optimisme bij producenten.

Mad Dog veld
Begin december maakte BP bekend, dat een volgende fase wordt ingezet bij de productie-uitbreiding in de Golf van Mexico. In 2013 was dit plan in de ijskast verdwenen, omdat het te ingewikkeld en te kostbaar zou zijn. Maar het plan is nu opnieuw op de tekentafel, waarbij de kosten nu worden begroot op $9 miljard in plaats van de oorspronkelijke $22 miljard. Het management heeft zijn ok gegeven en BP gaat met dit project de volgende fase in. Een extra steuntje in de rug is de nieuwe Amerikaanse president, die minder regulering wil voor nieuwe projecten in de olie-industrie. Het Mad Dog 2 project wordt 190 mijl ten zuiden van New Orleans opgezet en moet voor een productie gaan zorgen van 140.000 vaten per dag. Het nieuwe project ligt op korte afstand van het Mad Dog 1 project, dat voor een productie zorgt van 80.000 vaten per dag.

Mooi dividendrendement
Het Mad Dog olieveld werd in 1989 ontdekt en ingeschat op 2 miljard vaten olie en gas. Na jaren van onderzoek is het veld bijgesteld op 4 miljard vaten. BP is toonaangevend in het Mad Dog olieveld met 60% van de productie. De overige 40% zit bij Chevron en BHP Biliton. Wat mij optimistisch maakt is, dat het Mad Dog 2 olieveld winstgevend is op of zelfs iets onder de huidige olieprijs. BP keert een dividend uit van 60 cent per kwartaal. Het dividendrendement komt daarmee uit op 6,7%. Mocht de prijs van olie nog wat doorstijgen, dan neemt de dreiging van een dividendverlaging af. Het aandeel is op $36 een aanbeveling. 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann    

 
De auteur heeft een positie in BP.

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.