Jaargang 6, nummer 2, 9 januari 2017

 
Een mooi aandeel voor uw inkomen

Eric Poelmann

We zitten weer in een nieuw jaar en voor velen onder ons betekent dit dat we weer een jaar dichter tegen ons pensioen aan zitten, als u al niet gepensioneerd bent. Dat betekent, dat inkomen uit onze beleggingen voorop staat. Maar 2017 gaat niet zo’n gemakkelijk jaar worden als 2016, want er wacht ons heel wat onzekerheid. Zo is er de komst van de nieuwe Amerikaanse president. Op het moment regeert hij met zijn twitter, en ik ben benieuwd hoe hij daar na zijn inauguratie mee omgaat. Voorlopig jaagt hij met zijn tweets bedrijven de stuipen op het lijf. Ford heeft naar aanleiding daarvan zijn plannen in Mexico al gewijzigd, maar Toyota hield afgelopen week het hoofd koel en reageerde niet op de tweet van Trump. Ik voorspel, dat het na zijn inauguratie niet is afgelopen met de Trump tweets. Trump is geen politicus maar een business man en zal er alles aan doen om zijn beloftes van meer jobs voor Amerika waar te maken.

Trump
Maar ik verwacht meer hobbels voor 2017. Een daling van de economische groei in Europa en China bijvoorbeeld. En de oplopende rente, speciaal in de Verenigde Staten. Allemaal signalen die erop wijzen dat 2017 niet zo gemakkelijk zal worden voor de belegger, die uit is op inkomen voor zijn pensioen. Een herhaling van 2016 zal het dus niet worden. Maar dat betekent niet, dat pensioenbeleggers nu uit aandelen moeten stappen en moeten vluchten naar hun spaarrekening. Er zijn genoeg beleggingen die aantrekkelijk zijn en een betrouwbaar dividend hebben. Eén van die beleggingen behoort tot mijn favorieten. Het is Johnson & Johnson (NYSE: JNJ). Het aandeel is een aristocraat, en dat is de sector die in de Trump rally is achtergebleven. Een dividendaristocraat is een aandeel, dat zijn dividend in de laatste 25 jaar elk jaar weer heeft verhoogd. De kans bestaat, dat aristocraten ook in 2017 minder sterk in koers zullen stijgen, als de rente verder blijft oplopen. Maar dividend blijft op de lange termijn de belangrijkste graadmeter voor een succesvol aandeel. 

Nieuwe wetten
Johnson & Johnson is daarom onmisbaar in een portfolio, waar een veilig inkomen voorop staat. De onderneming is er al 33 jaar op een rij in geslaagd zijn winst te laten groeien. En het dividend is zelfs al 55 jaar op rij verhoogd. De kans, dat dividendverhogingen nog even doorgaan, is reëel. Want de onderneming lijkt te gaan profiteren van de verlaging van de vennootschapsbelasting naar 15%. Bovendien wil Trump nieuwe regelgeving rond de Food and Drugs Administration (FDA). Als dat er door komt, zullen nieuwe medicijnen sneller worden goedgekeurd, wat een bedrijf als Johnson & Johnson in de kaart speelt. De onderneming behoort tot de top innovators en geeft kapitalen uit aan research and development. De nieuwe regering onder Trump wil wetten veranderen, waardoor medicijnen al op de markt gebracht kunnen worden voordat bewezen is of ze ook echt werken. Als dat erdoor komt, dan heeft Johnson & Johnson tientallen medicijnen die binnen een paar maanden beschikbaar komen. De onderneming kan dus echt profiteren van Trump als nieuwe president.

Dividend
Johnson & Johnson betaalt een kwartaaldividend van 80 cent. Daarmee komt het dividendrendement uit op 2,75%. Het dividend is de laatste vijf jaar met in totaal 40% verhoogd. Het aandeel is de moeite waard om opgenomen te worden.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Johnson & Johnson  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.