Jaargang 6, nummer 3, 11 januari 2017

 
Tijden veranderen

Eric Poelmann

Soms moeten we de aandelen in onze portfolio eens tegen het licht houden. Zeker als we ouder worden. Als gepensioneerde met aandelen moet je oppassen dat die aandelen ook een goede toekomst hebben. Zelf ben ik geen trader. Dat betekent, dat de aandelen in mijn portfolio worden opgenomen voor een lange termijn. Mijn visie daarbij is, dat het inkomen verzekerd moet zijn en dat een bedrijf toekomst heeft. Het is dus belangrijker fouten te vermijden dan dingen goed te doen. Om het in andere woorden te zeggen, je hoeft niet je leven lang een marathon te lopen of een Buffett aandeel te hebben om rustig oud te worden. Met het vermijden van teveel alcohol en roken of teveel verliezen op de beurs ben je als oudere belegger al een stuk op de goede weg.

Niet meer future proof
Vandaag kijken we naar een aandeel dat eigenlijk niet meer thuis hoort in een oudedag portfolio. Dat geldt overigens ook voor mijzelf, want ik heb het aandeel tot nu toe nog altijd. Het is geen slecht aandeel maar in een portfolio voor een ouder iemand zoals ik, moet ik nu toch vraagtekens zetten bij dit aandeel. Want een aandeel in een oudedag portfolio zou “future proof” moeten zijn. Dat wil zeggen, dat een aandeel in de oudedag portfolio behalve een mooi dividend, ook echt toekomst moet hebben. Dat is waarschijnlijk minder het geval bij een aandeel als Altria (NYSE: MO). Zelf heb ik dit aandeel een aantal jaren geleden opgenomen op $26. Ik vond het toen echt een solide aandeel en zeker geschikt voor mijn portfolio. Altria is de producent van onder andere het sigarettenmerk Marlboro voor de Amerikaanse markt. Consumenten roken in Amerika sinds het land zo’n 500 jaar werd ontdekt.

Jongeren roken minder
Maar tijden veranderen en zeker voor een onderneming als Altria. De kosten voor de gezondheidszorg rijzen de pan uit en bijna elke overheid in de wereld heeft zich ten doel gesteld het roken terug te dringen, zeker bij de jongeren. En dat begint te werken. Amerikaanse teenagers pakken nu eerder een illegale drug dan een sigaret. En het lijkt erop, dat dit een trend wordt. Altria heeft over de jaren heen een mooie rit naar boven meegemaakt en het dividend bij dit aandeel is met de regelmaat van de klok verhoogd. Maar het aandeel is nu verre van goedkoop. Het noteert 20 keer de winst en heeft een dividendrendement van 3,58%. Maar als we ons er rekenschap van geven, dat het aandeel uiteindelijk toch moet inleveren, dan is het tijd om de koerswinst te verzilveren en uit te kijken naar een dividendaandeel, waar meer toekomstmuziek in zit. Daarom ga ik mijn positie in Altria sluiten.  

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur sluit zijn positie in Altria  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.