Jaargang 6, nummer 4, 16 januari 2017

 
Een aantrekkelijk groeiaandeel

Eric Poelmann

Aandelen met een groeidividend zijn nog altijd erg gewild bij beleggers die een lange termijn portfolio opbouwen met als doel een mooie inkomstenbron. Omdat die inkomsten elk jaar weer stijgen, neemt het rendement op de kostprijs ook elk jaar toe. Ik geef een voorbeeld. U koopt nu een aandeel voor $50 met een dividend van $1,50. U heeft daarmee een dividendrendement van 3%. Stel het aandeel heeft zijn dividend de laatste 10 jaar met gemiddeld 10% per jaar verhoogd. We projecteren de 10% dividendgroei ook voor de komende 10 jaar, dan zou het dividend over 10 jaar $3,89 kunnen zijn. Omdat u het aandeel ooit voor $50 heeft gekocht, is uw dividendrendement over 10 jaar gegroeid naar 7,78%. Natuurlijk is het wat onzeker om in de toekomst te kijken, maar als de payout ratio laag is en de onderneming ziet zijn winst regelmatig stijgen, dan is het zeker de moeite waard een belang in zo’n onderneming te nemen en uw inkomen jaarlijks te laten groeien. 

Overname
Een aandeel dat u kunt overwegen als u elk jaar een hoger dividend wilt hebben, is het Amerikaanse Qualcomm (NASDAQ: QCOM). De onderneming maakt chips voor mobieltjes en is naast Amerika actief in China, Zuid-Korea en enkele andere landen in zuidoost Azië. Qualcomm heeft onder andere voor Apple de chip gemaakt, die aansluit op het netwerk van China Mobile. Qualcomm heeft ook de overname in gang gezet van het Nederlandse NXP Semiconductors voor $39 miljard. Slaagt die overname, dan heeft Qualcomm een stevige voet tussen de deur bij de ontwikkeling van het Internet of Things. Met andere woorden, de onderneming werkt flink aan de toekomst en dat is belangrijk voor de huidige aandeelhouders.

Handelsoorlog
Er is ook een gevaar. De nieuwe Amerikaanse president Trump heeft zijn zinnen gezet op een blokkade van goedkope import uit China. Hij vindt de Chinese concurrentie oneerlijk, omdat China de yuan kunstmatig laag in koers zou houden. Bovendien wil hij banen terug in Amerika. We weten dus nog niet waar dat heen gaat en mocht dat uit de hand lopen, dan zou de overname van NXP nog in gevaar kunnen komen. Maar ik ga hier niet van uit. Toch kunnen we een handelsoorlog met China niet uitsluiten en als die er komt, kan dat nadelig zijn voor een bedrijf als Qualcomm.

Grote veranderingen op komst
Toch ben ik optimistisch over Qualcomm. Ik had het al even over het Internet of Things, dat eraan zit te komen. Maar er zijn nog twee sectoren waar Qualcomm een grote rol in gaat spelen. Op de eerste plaats is daar de automobiel industrie, die aan de vooravond van grote veranderingen staat. Want autorijden gaat straks automatisch en chauffeurs komen er niet meer aan te pas. En een tweede sector waar we aan de vooravond van grote veranderingen staan, is het betaalsysteem. Het is niet ver meer dat we onze portemonnee thuis kunnen laten en dat alle betalingen automatisch worden afgewikkeld. Ook hier gaat Qualcomm een grote rol spelen.

Koopwaardig
Qualcomm is een aandeel met een mooi groeidividend. In de laatste 10 jaar is het kwartaaldividend gestegen van 9 cent naar 53 cent. Veel meer dus dan het gemiddelde van 10% dat ik in bovenstaand voorbeeld heb aangegeven. De payout ratio ligt onder de 40%. Er is dus nog genoeg ruimte voor dividendverhoging. Onder $70 kunt u het aandeel kopen.

Wilt u meer weten over aandelen met een groeidividend, dan is de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop een aanbeveling. Zij heeft in GroeiDividend een lange lijst van bedrijven, die jaarlijks het dividend naar boven aanpassen. Wilt u meer weten, klik dan hier 

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Qualcomm  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.