Jaargang 6, nummer 6, 23 januari 2017

 
Een REIT met groeidividend

Eric Poelmann

De trouwe volger van mijn columns weet dat ik een fan ben van de real estate investment trust (REIT). Veel REIT’s hebben een boven gemiddeld dividend, maar een nadeel van de REIT is dat het aandeel gevoelig is voor de rente-ontwikkeling. Dat hebben we het afgelopen jaar ondervonden. Dat komt omdat REIT’s voor de financiering van onroerend goed vaak geld moeten lenen. Dat zijn overigens geen korte termijn leningen, maar hypotheken met een lange termijn. Veel kleine beleggers hebben de afgelopen jaren obligaties vervangen door REIT’s, maar dat is geen vrijbrief geworden voor koersdalingen als de rente stijgt. Toch maak ik me daar niet zoveel zorgen over.

Inkomen
Op de eerste plaats omdat ik een belegger ben die uit is op dividendinkomsten. Natuurlijk heb ik er een beter gevoel bij als de koers van het aandeel wat stabiel is of zelfs stijgt. Maar we weten allemaal dat koersen stijgen en dalen en dat deze column niet op zoek is naar speculatieve koerswinsten. Een stabiel of oplopend dividend is veel belangrijker. En de koers veert vanzelf wel weer op als het aandeel goed blijft presteren. Bovendien hebben veel beleggers REIT’s gekocht in de jaren voor 2016. En we hebben een koersdaling bij de REIT’s al eerder gezien. In 2013 bijvoorbeeld, toen de REIT’s gemiddeld zo’n 20% moesten inleveren. En ook in het najaar van 2015 toen de Fed voor het eerst in 10 jaar de rente met 0,25% optrok. Maar beleggers zagen in beide gevallen al snel, dat er van een overreactie sprake was. Beleggers die profiteerden van de dip, hadden behalve een mooie koerswinst ook een hoger dividendrendement.

Ouderenzorg
We zullen nog even moeten afwachten of we een dergelijk herstel ook dit keer gaan meemaken. Ik denk van wel. Hoewel we in de loop van dit jaar nog wel een paar keer een stijging van de korte rente zullen zien. Veel REIT’s hebben aantrekkelijke rendementen en noteren nog altijd flink onder de top van 2016. De zorgsector heeft daarbij nog altijd mijn voorkeur. De babyboomers zijn of gaan in Amerika immers met pensioen. Niet dat iedereen met 65 nou direct naar een tehuis gaat, maar we weten wel dat er een golf aan komt van ouderen die verzorgd moeten gaan worden. En we weten ook, dat we allemaal steeds ouder worden. Dus er zal steeds meer vraag ontstaan naar woonruimte voor ouderen, die zorg nodig hebben.

Groeidividend
Een REIT, die gespecialiseerd is in de ouderenzorg, is Omega Healthcare (NYSE: OHI). Honderdduizenden Amerikanen worden elke maand 65 en de vraag naar woonruimte voor senioren neemt alleen maar toe. Omega Healthcare heeft jaren ervaring in deze sector, sinds de onderneming zich in 1992 hierin gespecialiseerd heeft. De onderneming heeft meer dan 1000 projecten in 42 staten in Amerika en in Engeland. Omega Healthcare heeft 18 kwartalen op een rij het dividend verhoogd. In februari ontvangen de aandeelhouders een kwartaaldividend van 62 cent per aandeel, waarmee het dividendrendement uitkomt op 7,6%. De koers is onrustig geweest door de renteperikelen. Het afgelopen jaar hebben we een hoogste koers gezien van $38,09 en een laagste koers van $26,96. De huidige koers van $32,36 ligt daar mooi tussenin. Als u rendement wilt, moet u dit aandeel in uw portfolio hebben.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Omega Healthcare.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.