Jaargang 6, nummer 7, 25 januari 2017

 
Een werkpaard voor dividendliefhebbers

Eric Poelmann

Eén van mijn favoriete aandelen heeft een goed 2016 achter de rug. Het dividend bijvoorbeeld nam met 6% toe en de onderneming verwierf twee keer zoveel panden als de verwachting was begin 2016 en dat voor uiterst lage prijzen. Vooral de eerste zeven maanden waren voor Realty Income (NYSE: O) erg goed. Daarna gooide de oplopende rente roet in het eten. Door de goede maanden kon de koers van het aandeel een mooie top bereiken. En omdat deze REIT zijn aankopen doorgaans financiert met nieuw uit te geven aandelen, waren de kosten voor de nieuwe panden zo laag. Realty Income is gespecialiseerd in retail panden en dan speciaal in panden die vrijstaand zijn. De onderneming heeft 4700 panden verdeeld over 49 staten en Puerto Rico. Die panden worden gehuurd door  247 huurders in 47 verschillende sectoren. Eén ding hebben al deze huurders gemeen, ze huren tegen triple-net condities. Dat betekent, dat de kosten voor belasting, verzekering en onderhoud voor de huurder komen.

Hoger dividend
Het werk voor de eigenaar beperkt zich tot het innen van de huur en bij leegstand het vinden van een nieuwe huurder. Verder hebben de meeste huurcontracten een automatische aanpassing als de prijzen stijgen. De beleggers in het aandeel zien hun inkomsten uit dividend ook automatisch meestijgen. Realty Income keert zijn dividend maandelijks uit. Dat is nu 557 keer gebeurd, waarbij het dividend de laatste 77 keer telkens is verhoogd. Ik vind dit imponerende gegevens. Sinds 1994 is het dividend jaarlijks met gemiddeld 4,7% opgetrokken en dat was meer dan de inflatie is gestegen. Die 4,7% lijkt misschien niet veel, maar zorgde er wel voor dat het dividend sinds 1994 drie keer zo hoog is geworden.

Bezettingsgraad
Realty Income kon dankzij de hoge koers van zijn aandeel dus twee keer zoveel panden kopen in 2016 dan aanvankelijk voorzien. Daarnaast is de onderneming erg solide. De helft van de inkomsten komt van ondernemingen met een hoge waardering, zoals Wallgreens en CVS. De panden van de onderneming waren in 2016 voor 98,3% bezet en die bezettingsgraad is nooit onder de 96% gevallen, ongeacht of de economie het nu goed of slecht deed en ongeacht de hoogte van de rente. Daarnaast heeft de gemiddelde huurovereenkomst nog 11 jaar te gaan. Daarmee is een stabiele inkomstenstroom verzekerd.

Rustig 2017
Blijft de vraag, wat we voor 2017 mogen verwachten. Het maandelijks dividend is alweer opgetrokken naar 21 cent en ligt daarmee 5,5% hoger dan een jaar geleden. Aan de bezettingsgraad zal niet zoveel veranderen. Wel verwacht ik minder aankopen dan in 2016, omdat de koers van het aandeel wat minder hoog staat. Verder staan ons dit jaar waarschijnlijk nog enkele renteverhogingen te wachten en dat zal het aandeel geen koersimpuls geven. Maar tegelijkertijd verwacht ik niet, dat die renteverhogingen de gang van zaken bij Realty Income negatief zal beïnvloeden. Net zo min als dat in het verleden is gebeurd. Het aandeel is een rustige belegging, voor wie uit is op een regelmatig inkomen. U kunt het aandeel opnemen om er jaren geen omkijken naar te hebben.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Realty Income.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.