Jaargang 6, nummer 8, 30 januari 2017

 
Een aandeel voor uw pensioenportfolio

Eric Poelmann

Bij mijn ouders stond de keuken er vol van. Opbergdozen voor kaas, snijworst, kliekjes en nog veel meer. De opbergdozen waren en zijn producten waar huisvrouwen niet genoeg van kunnen krijgen. Theedoeken en handdoeken waren ook zulke producten. Ik weet het nog uit de tijd, dat ik voor postorderbedrijven werkte. Het waren typische mee-bestel-producten. Onderaan de bestelbon even een kruisje zetten en ze werden gelijk meegeleverd. Maar er waren ook andere inmiddels beroemde verkoopkanalen. Party’s bijvoorbeeld. Vrouwen waren er dol op. Want de party’s waren gezellig en je kon er de laatste nieuwtjes voor in de keuken kopen. Ik heb het hier natuurlijk over de beroemde Tupperware producten. De onderneming, die al die producten op de markt bracht en nog altijd brengt is het Amerikaanse Tupperware Brands Corporation (NYSE: TUP).

Opkomende landen
Mocht u er al even niet meer van gehoord hebben, de onderneming bestaat nog altijd en doet het goed. Maar hoewel het hier om een Amerikaanse onderneming gaat, komt 91% van de omzet van buiten Amerika. De sterke dollar heeft zijn repercussies voor het aandeel. Omzet en winst worden immers in dollars gerapporteerd en de sterke dollar doet zowel aan omzet en winst geen goed. Maar de onderliggende cijfers van Tupperware zijn nog altijd aantrekkelijk met een koers/winst verhouding van 12. De kracht van de onderneming zit hem in het verkoopteam. Huisvrouwen, die de genodigden tijdens een party allerlei nieuwe producten voorstellen en natuurlijk, als je uitgenodigd bent, laat je de gastvrouw niet zakken en koop je altijd wel wat. Tupperware heeft een klein leger van zo’n 100.000 gastvrouwen. Het direct to consumer model van Tupperware is uniek in de wereld. Vrouwen, die Tupperware gastvrouw zijn, hebben een prima baan in de opkomende landen. Zij zorgen voor 66% van de omzet van de onderneming. Als je een paar duizend dollar per jaar kunt verdienen, ben je in die landen uitstekend af.

Dividend stabiel
Voor beleggers die op inkomen uit zijn, is Tupperware een aandeel dat niet zou misstaan. Tupperware is een aandeel dat niet zo in de schijnwerpers staat, al is de koers de laatste maanden flink opgelopen. De onderneming betaalt een kwartaaldividend van 68 cent per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement uit op 4,7%. Het rendement lijkt veilig, want Tupperware genereert veel meer cash flow dan het aan zijn aandeelhouders uitbetaalt. In 2015 was de cash flow $226 miljoen, terwijl $138 miljoen aan dividend werd uitgekeerd. Het is wel jammer dat de onderneming het dividend al twee jaar niet meer heeft verhoogd. Oorzaak is de sterke dollar, waardoor de winst wat onder druk staat. Ik denk zelf, dat de dollar de komende jaren zal dalen. Als dat gebeurt, dan zal de winst en dus het dividend van Tupperware weer toenemen. Wilt u een stabiel dividend, dan kunt u Tupperware voor uw portfolio zeker overwegen.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft geen positie in Tupperware Brands Corporation.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.