Jaargang 1, nummer 78, 17 oktober 2012

 

Wal-Mart weet niet van ophouden

 

600_i26_150_dhr_e_poelmann.jpgDe grootste retailer ter wereld is zoals u weet Wal-Mart (NYSE: WMT). De voorspelling die ik over dit aandeel deed is voor beleggers, die de aanbeveling hebben opgevolgd, goed uitgepakt. Als u zich zorgen maakt over de schuldencrisis in Europa, de afkoeling van de economie in China of de groeiende schuldenberg in Amerika, dan hoop ik dat u tegelijkertijd het concept begrijpt, dat achter een aanbeveling als Wal-Mart schuil gaat. Want dan wordt duidelijk waarom het aandeel het zo goed doet. Het idee achter Wal-Mart is dat van de Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB’s). We leven in een wereld van grote risico’s en het is mijn overtuiging dat één van de beste strategieën voor beleggers in deze wereld is, het regelmatig betaald krijgen van dividend. Beleggers zijn het beste uit met aandelen als Coca Cola, Philip Morris en natuurlijk Wal-Mart. AMDB’s als deze krijgen steeds meer aandacht van beleggers en daarom zien we de koersen van de AMDB’s dit jaar alsmaar verder oplopen. Mijn veronderstelling daarbij is dat in 2012 meer en meer beleggers zijn gaan inziens, dat dit soort aandelen niet alleen alsmaar meer dividend uitbetalen, ze zijn ook relatief veilig. Niet alleen de individuele belegger is dat gaan inzien, ook managers van de grote fondsen zijn er tegenwoordig trots op dat ze AMDB’s in hun portfolio hebben. Daardoor stroomt er een grote hoeveelheid geld naar deze aandelen, waardoor de koersen verder oplopen.

Wal-Mart is een heel betrouwbare dividendbetaler. De onderneming keert al 36 jaar aan één stuk dividend uit. Bovendien is dat dividend gemiddeld 16% per jaar gestegen. Sinds vorig jaar oktober is de koers van het aandeel opgelopen van circa $55 naar een hoogtepunt vorige week van $76,81. Als ik het uitgekeerde dividend meereken, dan is dat 42,5% in een jaar tijd. Beduidend meer dan de S&P 500, die dit jaar 15,3% is opgelopen. Wal-Mart is een icoon in Amerika. Vorige week maakte het icoon bekend dat het met een andere Amerikaanse icoon gaat samenwerken op een voor deze tijd interessant terrein. Ik heb het over American Express. Samen gaan deze twee Amerikaanse ondernemingen een nieuwe debitcard, bij ons ook wel bekend als bankkaart of pinpas, in de markt zetten. Daaraan wordt de unieke service gekoppeld, waarbij de klant wordt geholpen bij het beheer en het overzicht van zijn eigen financiën. De nieuwe card heet de Bluebird en je kunt met behulp van de smartphone van alles regelen. Als extraatje heeft de kaart alle bescherming, die American Express voor zijn kaarthouders in huis heeft. Voor veel Amerikanen een extra reden bij Wal-Mart binnen te lopen en dat kan de omzet van de onderneming helpen, net voordat het kerstseizoen begint.

 500_wmt.jpg

Technisch gezien is het aandeel afgelopen week opgeveerd, nadat de koers op het 50-daags gemiddelde was gekomen en als het beurssentiment meezit, kan dat een verdere koersstijging voor de komende weken betekenen.

Wal-Mart is één van de 252 aandelen, die staat op de lijst van AMDB’s van GroeiDividend.nl. Het is een lijst, die u eigenlijk altijd bij de hand moet hebben. Op deze lijst staat bij elk aandeel aangegeven, of de koers momenteel op een koopwaardig niveau staat. Voor degene die wat speculatiever met AMDB’s wil omgaan, staat ook aangegeven wanneer de aandelen kunnen worden verkocht om later op een gunstiger niveau weer in te stappen. De auteurs hebben deze week een speciale aanbieding, waar u zeker even naar moet kijken.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann