Jaargang 1, nummer 34, 7 mei 2012

 

Kopen voor een aandelensplitsing en
de “splitsingswinst” meepakken

 

Eric PoelmannEén van onze Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB’s) gaat iets doen wat de onderneming in 16 jaar niet meer gedaan heeft. Ik heb het over The Coca Cola Company (NYSE: KO), waarvan de Raad van Bestuur het voorstel heeft gedaan om de aandelen te splitsen in de verhouding twee nieuwe voor één oude. Het gaat om de 11e splitsing van het aandeel in de 92-jarige geschiedenis van de onderneming. Met de splitsing spreekt de onderneming het vertrouwen uit in zijn meerjarenplanning, waarbij de onderneming tot 2020 haar omzet wil verdubbelen. Met de aandelensplitsing wil de onderneming het aandeel bereikbaar maken voor nog meer beleggers. Als de splitsing door de aandeelhouders op 10 juli wordt goedgekeurd, waaraan ik overigens geen twijfel heb, stijgt het aantal uitstaande aandelen van 5,6 naar 11,2 miljard. De splitsing zal dan op 27 juli worden doorgevoerd.

Het aandeel is één van mijn toppers als het gaat om Alsmaar Meer Dividend Betalers. Het aandeel werd voor het eerst op de beurs verhandeld in 1919 en is sindsdien 10 keer gesplitst zoals u op de grafiek kunt zien. De eerste keer was dat in 1927 en het gebeurde voor het laatst in 1996. En voor wie in 1919 één aandeel Coca Cola voor $40 in zijn familiebezit mocht hebben verworven, kan nu vaststellen dat dit ene aandeel vandaag $9,8 miljoen waard is.

500_ko.jpg

Splitsing van aandelen betekent vaak een extra koerswinst voor de aandeelhouders, want beleggers drijven de koers van een aandeel vaak op na een splitsing. Vraag mij niet waarom, maar het gebeurt gewoon en met aandelen in alle sectoren. Dus als u wat geld over hebt, dan is het de moeite waard deze zomer aandelen Coca Cola te kopen. Als het gaat, zoals het zo vaak gaat, kunt u gemakkelijk 5% koerswinst maken. De geschiedenis leert ons dat we een dergelijke stijging tegemoet kunnen zien. Het gebeurde bijvoorbeeld met de aandelen Berkshire Hathaway van Warren Buffet in januari 2010 nadat hij zijn aandeel 50 nieuwe van $70 voor één oude van $3.500 had gesplitst. De splitsing was nog geen 30 minuten oud of de nieuwe aandelen stonden al 5% hoger genoteerd. In mei 2010 splitste het Chinese internetaandeel Baidu in een verhouding 10:1 nadat de koers was opgelopen tot $600. Die splitsing werd beloond met een koerssprong van 8%. Kijken we naar de laatste splitsing van Coca Cola in 1996, dan zien we op de eerste dag na de splitsing een koerssprong van 2,5% wat in de 10 dagen erna verder opliep tot 13% en in de 12 maanden na de splitsing zelfs tot 40%. Als een aandeel van een grote en degelijke onderneming een splitsing van aandelen doorvoert, volgt er een stijging. Misschien omdat beleggers het aandeel niet goed gevolgd hebben en denken, dat ze op een dip kopen. Misschien omdat sommige computers nog niet op de splitsing zijn aangepast. Of misschien wel omdat kleine beleggers niet graag aandelen kopen voor een hoge prijs en tegen de wat lagere koers wel willen instappen. U begrijpt dat ik de werkelijke reden van de stijging ook niet ken, maar het punt is, dat het gewoon gebeurt. Want laten we eerlijk zijn, normaal hebt u na de splitsing 2:1 gewoon twee keer zoveel aandelen tegen een gehalveerde koers. De totale waarde van uw positie is direct na de split hetzelfde.

De splitsing van het aandeel is maar één reden om het aandeel te kopen. Daarnaast koopt u een heel degelijke AMDB. De onderneming presenteerde onlangs goede kwartaalcijfers en trok het dividend met 8,5% op tot 51 cent per kwartaal. En u verkeert in goed gezelschap, want het aandeel is de grootste positie in de portfolio van Buffet’s Berkshire Hathaway.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann