Jaargang 1, nummer 44, 13 juni 2012

 

Een aandeel dat al 40 jaar lang
meer dividend betaalt!

 

150_dhr_e_poelmann.jpgDe pensioenen liggen onder schot en het gaat er daarbij niet alleen meer om wanneer u met pensioen mag gaan. Het gaat ook steeds vaker om de hoogte van de pensioenuitkering. Die komt steeds meer in gevaar door de recente beursontwikkelingen en de extreem lage rentestand. Een toenemend aantal beleggers neemt daarom een deel van hun pensioen in eigen hand en nemen blue-chip aandelen in hun portfolio op als bron voor hun oudedagsvoorziening. Want geld op een bankrekening aanhouden of beleggen in staatsobligaties is op dit moment nauwelijks een alternatief. Niet alleen is de rentestand laag, het kapitaal op de bank of in obligaties kalft ook nog eens af door de inflatie-erosie, dus is de aandelenmarkt een goed alternatief. Tenminste, als u daarbij de goede keuzes maakt en u richt op de Alsmaar Meer Dividend Betalers. De AMDB’s is een groep aandelen die niet alleen elk jaar meer dividend uitbetalen, maar ook voldoen aan andere criteria, zoals een hoge rating door de creditbureaus. De AMDB’s zijn stabiele bedrijven, dominant in de sector waarin ze actief zijn en zij hebben bewezen de economische stormen te kunnen doorstaan. Ik noem ze ook wel solide money makers, waarbij het alsmaar stijgende dividend de meest betrouwbare graadmeter is voor het succes van die bedrijven.

De AMDB die ik vandaag aan u voorstel, zit in de hoek van de persoonlijke verzorging en de gezondheidszorg. Als baby krijgt u al met het bedrijf te maken, omdat de onderneming onder meer specialiseert in wegwerpluiers. Maar ze maken ook producten als Kotex en Kleenex en maken producten om de incontinentieproblemen voor de oudjes onder ons op te lossen. Met andere woorden, het is een onderneming die voor ons zorgt van de wieg tot het graf. Ik heb het dan over Kimberly-Clark (NYSE: KMB). Het is een echte international, die zijn producten in maar liefst 150 landen aan de man brengt. De onderneming levert niet alleen elk jaar een hoger dividend af, ze zorgt er ook voor dat de koers van het aandeel blijft stijgen door haar agressieve kostenaanpak, uitbreiding van haar marktaandelen in de opkomende economieën en de innovatie van nieuwe producten, die hogere marges genereren. De koersstijging wordt aangedreven door de hogere omzetten en winsten die de onderneming weet te genereren en natuurlijk door de jaarlijkse dividendverhoging. Op het moment dat ik dit schrijf, heeft het aandeel een dividendrendement van 3,75%, terwijl het Amerikaanse schatkistpapier en ook de Nederlandse staatsobligaties aan een rendement komen van 1,6%, minder dan de helft dus van wat Kimberly-Clark u betaalt. Het dividend bedraagt op dit moment $2,96 op jaarbasis en wordt per kwartaal uitbetaald. De onderneming betaalt al 78 jaar dividend uit en is in staat geweest de laatste 40 jaar elk jaar weer haar dividend te verhogen. Dat het aandeel een mooi koersverloop laat zien, wordt in onderstaande grafiek over de afgelopen drie jaar duidelijk.

400_kmb.jpg 

Ook in 2012 gaan de zaken weer goed bij de onderneming. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 4% naar $5,2 miljard, terwijl door margeverbetering de winst per aandeel 14% hoger uitkwam op $1,24 per aandeel. Vorig jaar werd nog $1,09 verdiend. Voor het hele jaar denkt de onderneming een omzet te kunnen maken van $20,96 miljard en een winst tussen $5 en $5,15 per aandeel te kunnen realiseren. Op 7 maart keerde de onderneming voor het eerst met 74 cent per aandeel een 4 cent hoger dividend uit. En met een payout ratio van 58% lijkt het dividend voorlopig verzekerd. Voor 2013 gaan de analisten op Wall Street uit van een winst van $5,50 per aandeel.

Is het koersniveau van het aandeel op dit moment zodanig, dat u het aandeel kunt kopen of is het beter het aandeel op uw wenslijst te plaatsten en een koerscorrectie af te wachten? Het antwoord op die vraag kunt u het beste halen bij GroeiDividend.nl, de nieuwsbrief die daarin gespecialiseerd is. Zeker in deze tijd van opnieuw volatiele beurzen is het goed te weten op welk moment u het beste een aandeel kunt kopen. Auteur Gerard Bastiaansen bepaalt dat op grond van een aantal historische variabelen en past zijn advies dagelijks aan de actuele beursontwikkelingen aan.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann