Jaargang 1, nummer 64, 29 augustus 2012

 

Ligt er hogere inflatie op de loer?

 

300_eric_poelmann.jpgAls we de overheidsstatistieken in Amerika mogen geloven, dan heeft het land een inflatie van ongeveer 2%. We veronderstellen maar even dat dit cijfer juist is (persoonlijk denk ik dat het echte inflatiecijfer twee keer zo hoog is). Met een officiële rente van rond de 1% verliest de gemiddelde Amerikaan dus 1% aan koopkracht elk jaar. In Europa is het inflatieniveau niet veel anders. En de rente is dat inmiddels ook niet meer, dus verliest de Europeaan jaarlijks net zoveel koopkracht. Die situatie kan overigens later dit jaar veranderen als de misoogsten in Amerika van maïs en andere granen gaan doorwerken in de prijzen van brood en vlees. Dat opgeteld bij het voornemen van de Fed om de rente tot 2014 op bijna 0% te laten, betekent dat beleggers de komende jaren geld blijven verliezen als ze hun geld aanhouden op een spaarrekening. De lage rente op spaarrekeningen en obligaties is voor ons al langere tijd aanleiding onze lezers te wijzen op blue-chip aandelen met een solide dividend. Aandelen als Philip Morris (NYSE: PM), waar ik hier al eens uitvoerig met u over gesproken heb, kunnen hun prijzen verhogen als de grondstoffen duurder worden. Vervolgens blijven ze hun dividend naar boven aanpassen, vaak met een snelheid die hoger is dan de inflatie. De laatste dividendverhoging van de sigarettenfabrikant was maar liefst 20% en daarmee vele malen hoger dan zelfs het werkelijke inflatiepercentage. Volgende maand gaat Philip Morris wederom zijn dividend verhogen. Met hoeveel, dat moeten we nog even afwachten, maar het zal zeker meer dan 1 of 2% zijn. De onderneming ligt daarbij in de buurt van de payout ratio van 60% waar ik vorige keer met u over gesproken heb.

Vandaag wil ik het met u hebben over een aandeel met een veel lagere payout ratio, die ook kan worden geschaard onder de Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB’s). Het gaat om 3M (NYSE: MMM), een onderneming die zijn aandeelhouders al 96 jaar zonder één enkele onderbreking dividend uitbetaalt. Het gaat hier om de onderneming bekend van plakband (Scotch tape) en memostickertjes (Post-it notes). Naast deze bekende producten maakt 3M nog vele andere zaken zoals koffiefilters, stickers, schoonmaakmiddelen, afijn teveel om op te noemen. 3M is een heel creatieve onderneming die regelmatig met nieuwe producten komt. Het management doet er alles aan de creativiteit van de eigen mensen te ondersteunen door allerlei programma’s, gericht op dit doel, binnen de onderneming. 3M is daarbij een heel internationale onderneming, want in bijna elke uithoek van de wereld kom je de producten van 3M tegen. Personeel is dus een belangrijke factor in het succes van de onderneming, maar dat zijn de aandeelhouders ook. Die aandeelhouders zijn daar altijd goed voor beloond. De laatste 53 jaar heeft de onderneming elk jaar zijn dividend verhoogd en het is daarmee één van de toppers als het gaat om de AMDB’s. De laatste dividendverhoging dateert van februari dit jaar, toen de onderneming zijn dividend met 7,3% naar boven aanpaste naar 59 cent. Daarnaast koopt de onderneming dit jaar 3% van zijn eigen aandelen in en daarbij gaat het om een bedrag van rond de $2 miljard. Dat financiert de onderneming uit zijn cashflow van ongeveer $5 miljard. Het dividendrendement bedraagt nu 2,6% en de payout ratio ligt op slechts 38,6%. Daarmee wordt duidelijk dat de onderneming voldoende cash heeft om zo’n groot inkoopprogramma van eigen aandelen te kunnen uitvoeren. Bovendien hoeven we met deze resultaten voor de eerstkomende jaren niet bang te zijn dat de onderneming van zijn dividendbeleid zal afwijken.

 koersverloop

De koers van het aandeel is de laatste maanden flink opgelopen. Of u het aandeel nu moet kopen of op een dip moet wachten, kan GroeiDividend.nl u vertellen. Het aandeel staat in de lijst met meer dan 200 AMDB’s.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann