Jaargang 6, nummer 11, 13 februari 2017

 
Profiteer van de Trump era

Eric Poelmann

Op elke Amerikaanse president is wat aan te merken, maar alleen maar kritiek is ook niet juist. Toen Obama president werd juichte heel jong Europa om het nieuwe elan. En wat is er van over? Amerika heeft zijn Obamacare maar lang niet iedereen is daar gelukkig mee. Want één ding is zeker. Voor de doorsnee burger is een ziektekostenverzekering zo goed als onbetaalbaar geworden. Mijn vrouw betaalt nu zo’n 12 duizend dollar premie en heeft bovendien een eigen risico van 4800 dollar. Dat is de keerzijde van Obamacare. Misschien begrijpt u nu dat niet iedereen ermee wegloopt. Aan de andere kant word ik een beetje moe van de doorlopende kritiek op president Trump. Ja, hij is geen politicus en komt uit de business, maar dat maakt mij optimistisch voor wat hier allemaal gaat gebeuren. Trump zat de afgelopen weken aan tafel met de top van zo’n beetje heel Corporate Amerika. Geen enkele van de uitgenodigde CEO’s liet verstek gaan. En al die CEO’s kregen van Trump de opdracht mee na te denken en terug te koppelen met voorstellen hoe het beter kan in Amerika. En ja, dat met die immigratie was een foutje. Dat had beter gekund. En ik denk, dat hij daarvan snel leert.

Een leider moet durven
Het geeft mij de overtuiging, dat er de komende tijd wat staat te gebeuren. Trump heeft die CEO’s nodig om zijn banen te creëren. En die CEO’s op hun beurt hebben Trump nodig om de vennootschapsbelasting omlaag te krijgen. Banen creëren in Amerika is hot. De automobiel sector begon ermee en nu is het de beurt aan de technologie. Intel begon er onlangs mee en er zullen er nog veel meer volgen. Afgelopen week zaten de pharma bedrijven en de luchtvaartsector aan tafel in het Witte Huis. Ik vind het indrukwekkend. Het is nog eens iets anders dan de uitverkoop van de KLM aan een stel piloten van Air France. Een Nederlandse premier zou op moeten staan en zich vierkant achter de KLM moeten opstellen. En moeten eisen dat het afgelopen is met de uitholling van één van Nederlands belangrijkste bedrijven. Het is maar een voorbeeld. Een leider van een land moet voor zijn industrie staan. Ook in Nederland en België.

Trump staat achter zijn ondernemingen
De uitdrukkingen America first en We make America great again zijn geen holle kreten. We zullen er de komende tijd nog regelmatig van horen. De Amerikaanse beurzen zijn er nu al erg optimistisch over. Dag na dag worden er nieuwe toppen bereikt. Dat lijkt maar door te gaan. Eén van de hoogvliegers is The Boeing Company (NYSE: BA). Het aandeel staat hoog, maar ik ben optimistisch over de toekomst van de vliegtuigbouwer. En Trump heeft daar invloed op. Allereerst omdat hij zal proberen de dollar omlaag te krijgen. Een dure dollar maakt de Boeing vliegtuigen immers duurder dan de concurrent Airbus. Daar komt bij dat als er invoerrechten van 20% gaan komen, Airbus het in Amerika een stuk moeilijker gaat krijgen. Maar ook op de markten buiten Amerika zullen de belastingmaatregelen een rol gaan spelen. Afgelopen week gaf Singapore Airlines met de order van 39 toestellen 777 en 787 aan, dat Boeing de komende jaren een toonaangevende rol blijft spelen in de airline industrie. Daar komt bij, dat Trump dikke vrienden is met de Japanse premier en afgelopen vrijdag de relatie met China flink heeft aangehaald. De verkoop van vliegtuigen komt daarbij zeker nog aan de orde.

Mooi dividendaandeel
Voor de dividendbelegger is het aandeel Boeing ook interessant. De onderneming heeft de afgelopen vijf jaar het dividend flink opgevoerd. Keerde de onderneming in februari 2012 nog een kwartaaldividend van 44 cent uit, deze maand was dat opgelopen naar $1,42 per aandeel. Een verhoging van 30% in het laatste jaar alleen. Het dividendrendement komt daarmee uit op 3,42% en daarmee is het aandeel niet zo duur als het op het eerste zicht lijkt. Boeing is op deze hoogte koopwaardig. 

Boeing heeft zich ontwikkeld tot een aandeel met een GroeiDividend. Dit aandeel staat zelfs in de top 10 in de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop. Die nieuwsbrief heeft zich gespecialiseerd op aandelen met een groeidividend. Een nieuwsbrief, die u niet mag missen! Wilt u meer weten, klik dan hier.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in The Boeing Company.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.