Jaargang 6, nummer 17, 27 maart 2017

  

Saai maar succesvol  

Eric Poelmann

Veel beleggers zijn voortdurend op zoek naar aandelen met een mooi inkomen. Zeker nu de negatieve rente op de loer ligt. Wie dacht, dat aan de rentedaling nu wel een eind is gekomen, heeft het mis. De negatieve rente is weer volop actueel en het kan u zomaar overkomen, dat u vandaag of morgen bericht krijgt, dat uw bank u negatieve rente in rekening gaat brengen over uw spaargeld. Voor veel beleggers is dit een horrorscenario. De alsmaar dalende rente vergde al veel maar rente op de koop toe betalen, is voor velen een stap te ver. Zij gaan dus op zoek naar alternatieven. Die zijn er wel. Beleggen in aandelen met een groeidividend is zo’n alternatief, maar meestal begint dat met een bescheiden dividendrendement. En pas na jaren groeit dat dividend uit naar een aantrekkelijk rendement.

Aandelen met korting
Een hoog rendement is ook een alternatief, maar vaak zien we dat aandelen met een hoog rendement gevaren in zich hebben. Deze week vond ik een aandeel dat op het eerste gezicht saai lijkt, maar beleggers veel geboden heeft in de afgelopen jaren. Het gaat om een closed-end fonds (CEF) met een notering op de beurs in New York. CEF’s zijn de afgelopen tijd in deze column wel vaker aan de orde geweest, maar hier zijn toch nog even een paar kenmerken. De CEF is een beleggingsfonds met een notering op de beurs en de koers wordt bepaald door vraag en aanbod. De intrinsieke waarde (net asset value, NAV) speelt bij de koersvorming dus geen rol. Het kan dus zijn, dat u het aandeel van een CEF met een korting (discount) krijgt ten opzichte van de intrinsieke waarde.

Lage belasting
Het aandeel dat ik voor u gevonden heb is John Hancock Tax-Advantaged Dividend Income Fund (NYSE: HTD). Dit beleggingsfonds heeft een dividendrendement van bijna 7% en is dus heel geschikt als een vervanger voor een spaarrekening. Natuurlijk zitten er wel wat mitsen en maaren aan. Zo noteert het fonds in dollars en dat maakt u afhankelijk van de ontwikkeling van de dollarkoers. En u draagt 15% withholding tax af, maar in veel gevallen kunt u die in Nederland verrekenen met de belasting, die u in box 3 betaalt. Deze CEF investeert in aandelen, die gewoon en preferent dividend uitkeren en genoteerd zijn in Amerika. Zoals in de naam van het fonds aangegeven, speelt de belasting een belangrijke rol bij de opbouw van de portfolio. Er worden uitsluitend aandelen geselecteerd, die maar weinig belasting hoeven afdragen over het ontvangen dividend. REIT’s zult u dus in de portfolio niet vinden. Er wordt merendeels belegd in nuts- en bankaandelen. Voor een klein gedeelte wordt er geld geleend, om zo een hogere opbrengst te genereren. Interessant is ook, dat u het aandeel koopt met een discount van 4,9%. Voor elke dollar aan aandelen in de portfolio van het fonds betaalt u dus maar 95,1 cent.

Bonusuitkering
Het dividend wordt maandelijks uitgekeerd en is tijdens de crisis flink gedaald, maar is sinds 2009 alleen maar gestegen. Werd in 2009 nog 9,1 cent per maand uitgekeerd, nu is dat sinds oktober vorig jaar opgelopen naar 13,8 cent. Het gaat zo goed met het fonds, dat afgelopen jaar in december een bonus van 16,4 cent werd uitgekeerd. Daarmee komt het dividendrendement uit op 7,48%. Voor wie een beetje risico niet schuwt, is dit een belegging die de moeite waard is. Ik ga het aandeel zelf ook kopen.

Wilt u meer weten over closed-end fondsen, dan is de nieuwsbrief Elke Maand Dividend van Paul van den Heuvel een goede raadgever. Wilt u meer weten, klik dan hier.

  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een order ingelegd voor John Hancock Tax-Advantaged Dividend Income Fund met een limiet van $24,25.

 
Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.