Jaargang 6, nummer 19, 10 april 2017

  

Een veilig dividendaandeel  

Eric Poelmann

Als ik in Amerika ben, heb ik vrijwel altijd de tv aan staan. En overdag is dat op de business zender CNBC. De laatste tijd wordt daar regelmatig gespeculeerd op een mogelijke beurscrash. Ik word daar niet zo paniekerig van. Koersen stijgen en dalen. Maar bij goede kwaliteit dividendaandelen vallen koersdalingen over het algemeen wel mee. En je ziet ook snel een herstel als de storm is uitgewoed. Toch krijgen veel beleggers pijn in hun buik als ze terugdenken aan de beurscrash van 2008. Koersen gingen geweldig onderuit en dat betekent op dat moment vermogensverlies.

Niet afwachten
De beurs zit nu in het negende jaar van een Bull market. Aandelen staan op recordhoogte en veel beleggers vrezen dat dividendaandelen, groeiaandelen, kortom alles enorm overgewaardeerd is. Let wel, correcties horen bij de beurs. Zo af en toe moet je in de krant lezen dat het bloed door de straten stroomt. Voor mij is dat overigens een echt koopmoment. Maar daar gaat het vandaag niet over. Wachten op een correctie of een Bear market betekent vooral dat goede koopkansen gemist worden. Market timing noemen ze dat in Amerika. Ik moet bekennen, dat ik dat ook wel eens deed toen ik veel jonger was. En bijna altijd ging dat mis.

Generieke medicijnen
Daarom schenk ik vandaag aandacht aan een aandeel, dat relatief veilig is, ook in roerige tijden. En dat bovendien al een flinke koersdaling achter de rug heeft. Let wel, dat betekent niet, dat zulke aandelen niet in koers inleveren als de beurs keldert. Maar zulke koersdaling blijven in de regel bescheiden en herstel volgt vaak snel. Een dergelijk aandeel is Teva Pharmaceutical (NYSE: TEVA). Dit bedrijf, gevestigd in Israël, is de grootste producent ter wereld van generieke medicijnen. En medicijnen hebben we altijd nodig, of het nu goed of slecht gaat met de economie. Sterker nog, als het allemaal wat minder gaat, maken we met zijn allen eerder meer gebruik van generieke medicijnen omdat ze een stuk goedkoper zijn. Van steeds meer van de bekende dure medicijnen verloopt in de komende jaren het patent en daarmee lijkt de groei van Teva verzekerd.

Tegenvaller
Medicijnproducenten zijn niet zo hot bij beleggers. De belangrijkste oorzaak is onzekerheid, nu in Amerika Obamacare in zijn huidige vorm zijn langste tijd gehad lijkt te hebben en de verzekeraars in Europa met alle geweld de kosten van medicijnen omlaag willen brengen. De koers van Teva is daarom flink gedaald en noteert zo’n 45% onder zijn top. Daar kwam ook nog eens slecht nieuws bij. Teva heeft een patent op Copaxone, een medicijn tegen multiple sclerosis en de onderneming is er niet in geslaagd dat patent uit te breiden. Dus Copaxone krijgt concurrentie. Maar het draagt nu wel bij met $8 miljard of 36% aan de omzet van Teva. En voor een belangrijk deel aan de winst.

Dividend kan weer groeien
Teva heeft een historie van goede overnames en veel innovatie. En er zit naar schatting $4 miljard aan omzet in de pijplijn. Bij een gemiddelde omzetgroei van 3,6% per jaar in de afgelopen vijf jaar, kon de free cashflow met gemiddeld 11,8% groeien. De onderneming keert nu een dividend uit van $1,36 wat een dividendrendement betekent van 4,2%. En zelfs al zou de omzetgroei een paar jaar stagneren, dan nog zal de winst per aandeel groeien door de inkoop van eigen aandelen. En met een pay-out ratio van 36% van de free cashflow kan het dividend voorlopig nog gemakkelijk 6% a 7% per jaar blijven groeien. Het dividend is dus een soort bescherming van de koers, die zijn grootste daling achter de rug lijkt te hebben. In dollars is het dividend al enige tijd stabiel, maar Nederlandse beleggers ontvangen in euro’s door de stijgende dollarkoers jaarlijks meer. En gaat de dollarkoers dalen, dan kan het dividend een extra zetje omhoog krijgen.

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft geen positie in Teva Pharmaceuticals.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.