Jaargang 6, nummer 21, 24 april 2017

  

Een aandeel om lang vast te houden  

Eric Poelmann

Veel beleggers kijken regelmatig naar hun aandelen om de zien wat de koers doet. En als die koers omhoog gaat maakt dat blij en bij een daling zijn ze treurig. Als dividendbelegger kijk ik eerlijk gezegd weinig naar de koers. Een scherpe koersdaling zie ik als een waarschuwing, dat er iets gaande is. Dan kijk ik wel wat dieper in een aandeel, maar voor de rest kijk ik meer naar het dividend. Hoe langer een aandeel dividend uitkeert, hoe beter ik het vind. En als het aandeel ook nog eens over een reeks van jaren het dividend jaarlijks verhoogt, dan stemt mij dat helemaal tevreden.

Total Return
Portfolio manager Ned Davis heeft een studie gemaakt naar de ontwikkeling van S&P 500 aandelen over de periode 1972 tot 2004. Hij keek daarbij niet alleen naar de dividenden die werden uitgekeerd, maar ook naar de koersontwikkeling. In Amerika noemen ze dat de total return. Zijn conclusie was, dat de bij aandelen waar in die 33 jaar het dividend jaarlijks steeg, de koers gemiddeld 10,6% per jaar steeg. Dat is 330 basispunten meer dan bij de aandelen waar geen jaarlijkse dividendstijging plaatsvond. En zelfs 630 basispunten beter dan bij aandelen, die helemaal geen dividend uitkeerden. De moraal van het verhaal? Als je over de jaren een mooi inkomen wilt genereren over je aandelenportfolio, moet je je op de eerste plaats concentreren op aandelen met een dividendgroei. De koersstijging krijg je daar in de regel bij. Fluctuaties op de beurs even niet meegerekend. Die fluctuaties vlakken zich in de regel over de tijd uit.

Recessie proof
Die fluctuaties zijn iets, waar de gemiddelde belegger zich het meest zorgen over maakt. Daarom is het verstandig nog een factor mee te nemen. Ik heb het dan over aandelen, die recessie-proof zijn. Aandelen dus, die bij een recessie niet zo diep onderuit gaan. Meestal moet je dan denken aan bedrijven die producten verkopen, die consumenten altijd nodig hebben. Of de economie het nu goed doet of niet. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de aandelen van The Clorox Company (NYSE: CLX). Deze onderneming maakt tal van huishoudelijke producten en behoort daarom al jaren tot één van mijn favoriete aandelen. Het bedrijf is het meest bekend van schoonmaakmiddelen. Het is een echte Dividend Aristocraat, want het dividend wordt al meer dan 25 jaar op een rij verhoogd. Bij Clorox is dat inmiddels 39 jaar.

Verdubbeld
Het management van Clorox heeft zijn aandeelhouders hoog in het vaandel staan. In de afgelopen vier jaar heeft de onderneming $2 miljard aan zijn aandeelhouders uitgekeerd middels dividend en de inkoop van eigen aandelen. In de eerste helft van het belastingjaar 2017 was dat $389 miljoen, waarvan $206 miljoen aan dividend werd uitgekeerd en $183 miljoen werd uitgegeven aan de inkoop van eigen aandelen. De payout ratio is met iets meer dan 60% wat aan de hoge kant. Afgelopen jaar verhoogde Clorox het kwartaaldividend met 4% naar 80 cent per aandeel. Het dividendrendement is 2,4%. In de afgelopen 10 jaar is het kwartaaldividend verdubbeld van 40 cent naar 80 cent. In juli verwacht ik de volgende dividendverhoging. Door het lage risicoprofiel is Clorox een mooi aandeel voor gepensioneerde beleggers.

Bent u een liefhebber van aandelen met een GroeiDividend dan is de gelijknamige nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop eigenlijk onmisbaar. Zij heeft een hele lijst van koopwaardige aandelen, waar het dividend met de regelmaat van de klok stijgt. Wilt u meer weten, klik dan hier.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in The Clorox Company.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.