Jaargang 6, nummer 22, 1 mei 2017

  

Een mooi onroerend goed aandeel  

Eric Poelmann

De zorgsector is nog altijd één van mijn favorieten als het om onroerend goed gaat. Ik beleg graag in real estate investment trusts (REIT), omdat het een groeisector is. Maar nu Trump aan het bewind is, kijk ik liever even de kat uit de boom. Eén van zijn speerpunten blijft immers Obamacare om zeep te helpen. Niet dat ik nu mijn beleggingen in de zorgsector verkocht heb, maar met nieuwe investeringen wacht ik liever even af. Beleggen in REIT’s blijft echter interessant. Zeker als het om een REIT gaat, waar het dividend nog jaarlijks groeit. REIT’s moeten 90% van het belastbaar inkomen aan hun aandeelhouders als dividend uitkeren. Aan u en mij dus! En zit u dan in een groeisector waar u elk jaar een hoger dividend krijgt uitgekeerd, dan hoeft u niet direct bij aankoop een dividend van 7% te ontvangen.

Een beetje saai
Zo’n groeisector is de opslag. Amerikanen kopen als gekken, maar vinden vaak hun huis te klein om het nog allemaal onder te brengen. Daar komt bij dat door de vergrijzing veel Amerikanen kleiner willen gaan wonen en bij de verhuizing geen afscheid kunnen nemen van hun spullen. Voor hen is Public Storage (NYSE: PSA) de oplossing. Deze onderneming is marktleider in de sector opslagruimte en heeft een beurswaarde van $38 miljard. Het is niet het meest opwindende aandeel op de beurs, maar ik zeg het wel vaker. De saaie aandelen zijn voor de dividendbeleggers meestal het interessants. Kijken we naar de total return (dividend plus koerswinst) dan is Public Storage één van de meest opwindende aandelen in New York. Zeker nu het aandeel het afgelopen jaar 14% in koers heeft moeten inleveren. In mijn ogen een buitenkans voor de belegger die op groeidividend uit is.

Groei door nieuwbouw
Om u een idee te geven van de groei van dit aandeel. De total return in de afgelopen 30 jaar was 6880%, ofwel 15,6% per jaar en dat was zes keer zoveel dan het S&P500 gemiddelde. Anders gezegd, had u dertig jaar geleden $14.325 in Public Storage geïnvesteerd, dan was u nu miljonair geweest. Aan het eind van het afgelopen kwartaal had de onderneming 2354 gebouwen met opslagruimtes in 38 staten in Amerika en nog eens 200 in Europa. Bij elkaar zo’n 15 miljoen vierkante meter. Om break even te spelen, heeft Public Storage een bezettingsgraad nodig van 30%. Maar de realiteit is, dat de onderneming een bezettingsgraad heeft van meer dan 90%! De onderneming heeft een groeistrategie. Gebeurde dat jaren geleden door overnames, nu blijkt nieuwbouw een hoger rendement op te leveren. In de afgelopen 10 jaar heeft dat geleid tot een groei van de free cash flow waarmee het dividend met gemiddeld 14% per jaar kon groeien.

Hoger dividend
Het moet gezegd, de resultaten over het eerste kwartaal bleven wat achter bij de verwachtingen. Daarom is de koers nu zo aantrekkelijk. Tegelijkertijd was de FFO (funds form operations) 11,4% hoger dan het eerste kwartaal van 2016. En het aandeel heeft een prachtige dividendhistorie. Het kwartaaldividend is een paar maanden geleden verhoogd van $1,80 naar $2. Dat is gelijk aan $8 per jaar, waarmee het dividendrendement uitkomt op 3,82% per jaar. De laatste dividendverhoging was 11%, maar kijken we 10 jaar terug, dan stond het dividend op 50 cent per aandeel. Beleggers met wat geduld kunnen met Public Storage de komende jaren een mooi rendement op de kostprijs opbouwen. Er zit één maar aan het aandeel. Als de rente stijgt, moet de koers meestal inleveren. Maar ik denk, dat de rentestijging al in de koers is verwerkt.

Heeft u belangstelling in meer aandelen met een GroeiDividend, dan is de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop beslist iets voor u. Wilt u daar meer over weten, kijk dan hier

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Public Storage.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.