Jaargang 6, nummer 23, 8 mei 2017

  

Inzetten op de sterkste  

Eric Poelmann

Afgelopen week maakte multi miljardair Warren Buffett bekend dat hij $15 miljard over had voor de overname van Unilever. En ook 3G wilde $15 miljard neertellen. Geen geringe bedragen, maar Unilever heeft duidelijk gemaakt niet overgenomen te willen worden. Veel beleggers vragen zich af wat nu te doen? In Unilever blijven zitten of overstappen naar concurrent Procter & Gamble (NYSE: PG). Ik focus mijzelf voor de komende tijd op het Amerikaanse Procter & Gamble. Daar heb ik meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is er één, waar geen van beide bedrijven iets aan kunnen doen. Dat is de ontwikkeling van de dollar. Ik ben ervan overtuigd, dat de dollar de komende jaren aan kracht gaat inleveren. Vorig jaar zou daar eigenlijk al een begin mee moeten worden gemaakt. Europa lijkt zich te hervinden en als de Franse verkiezingen worden gewonnen door Emmanuel Macron, krijgen beleggers nog meer vertrouwen in de toekomst van Europa. Als ook Duitsland voor Europa kiest, en daar ga ik van uit, dan zal dat een positieve uitwerking hebben op de waarde van de euro.

Sanering
Een zwakkere dollar en een sterke euro hebben invloed op de resultaten van Unilever en P&G. Door het sterke internationale karakter van beide bedrijven zal het resultaat van Unilever negatief beïnvloed worden door een sterke euro. Omgekeerd had P&G de afgelopen jaren veel last van de sterke dollar en zullen de resultaten van het bedrijf de komende jaren positief beïnvloed worden als de dollar daalt. Maar er zijn nog meer redenen voor mijn keuze voor P&G. De onderneming heeft flink gesneden in zijn bedrijfsactiviteiten om zich zo meer te richten op haar topactiviteiten. Zo’n 100 merken zijn verkocht en dat heeft geleid tot verbetering van de marges en een reducering van de schulden. Dat heeft positief uitgewerkt op de koers van het aandeel.

Aandeelhouder belangrijk
Als dividendbelegger heb ik veel vertrouwen in P&G. Het aandeel is één van de 51 dividend-aristocraten. Dat zijn aandelen, waarvan het dividend minsten 25 jaar op een rij is verhoogd. In goede en in slechte tijden. P&G is zelfs een dividend King, waarmee wordt aangegeven dat het dividend minstens 50 jaar op een rij is verhoogd. Die reputatie hebben maar 11 bedrijven ter wereld. Om precies te zijn, P&G keert al 120 jaar dividend uit en heeft dat dividend 60 jaar op een rij verhoogd. Dat geeft vertrouwen, want dit betekent dat het management van de onderneming de aandeelhouders hoog heeft zitten. Een goed beleid richting aandeelhouders zit als het ware in de cultuur van P&G. Bij Unilever heb ik wel eens de indruk, dat de aandeelhouder op de tweede plaats komt.

Payout ratio moet beter
Maar er is nog een reden om nu voor P&G te kiezen. Het resultaat van de onderneming zit duidelijk in de lift. Over het eerste kwartaal van 2017 werd 12% meer winst per aandeel gemaakt. In hetzelfde kwartaal van 2016 daalde die winst nog met 3%. Daarmee wordt duidelijk, dat de turnaround van de onderneming goed op koers ligt. En dat terwijl de onderneming nog flink last had van de dure dollar. Want de producten van P&G worden in zo’n 180 landen verkocht en bijna de helft van de omzet van de onderneming komt van buiten Amerika. Wie zich dat realiseert, weet dat een daling van de dollar P&G flink in de kaart gaat spelen. Dat geeft vertrouwen in het toekomstig dividend. De laatste dividendverhoging was 3% waarmee het dividend is uitgekomen op $2,76 per jaar. Dat is een dividendrendement van 3,19% per jaar. De payout ratio is met 73% aan de hoge kant. De onderneming zal de verwachte sterke winstgroei de komende jaren maar gedeeltelijk vertalen in hoger dividend. Daarmee wordt de payout ratio op een meer aanvaardbaar niveau gebracht. Dat zal het aandeel nog meer vertrouwen geven. P&G is koopwaardig

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Procter & Gamble.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.