Jaargang 6, nummer 24, 15 mei 2017

  

BDC met mooi rendement  

Eric Poelmann

Wie van hoge dividenden houdt, komt al snel terecht bij de business development companies, ofwel BDC’s. Het gaat hier om de financiers van kleine ondernemingen. Daar waar banken het de afgelopen jaren hebben laten afweten. De Amerikaanse overheid heeft een zwak voor kleine ondernemingen. Zij vormen immers het hart van de economie. En als kleine ondernemingen moeilijk aan kapitaal kunnen komen, dan wil die overheid wel de helpende hand toesteken. Niet dat de overheid kleine ondernemingen direct aan kapitaal wil helpen, maar wel door ondernemingen die dat wel willen bepaalde voordelen te gunnen. BDC’s verschaffen kapitaal aan kleine ondernemingen. Ze zijn daar overigens best wel kieskeurig in. Meer dan 90% van alle aanvragen voor leningen wordt afgewezen. En kleine bedrijven, die wel financiële hulp krijgen, moeten rekening houden met een toezichthouder die direct over de schouders mee kijkt of zelfs zitting neemt in de directie van zo’n kleine onderneming.

Hoog dividend
En daar blijft het niet bij. De BDC probeert de risico’s van een lening of deelname zo klein mogelijk te houden. Zo gaat de rente van een lening omhoog als lenen in zijn algemeenheid duurder wordt en bedingen BDC’s vaak extra voorwaarden aan een lening. Eén van die voorwaarden kan zijn, dat een lening kan worden omgezet in aandelen. Het voordeel van de BDC is dan dat met die aandelen een eventuele beursgang mogelijk is. Of dat die aandelen kunnen worden verkocht. In beide gevallen kan de BDC een flinke winst maken. De BDC moet echter ook aan kapitaal kunnen komen. Dat doet ze door de uitgifte van aandelen en door zelf geld te lenen. Die aandelen worden vaak op de beurs verhandeld en hebben een hoog dividend. Dat komt enerzijds omdat ze een hoog risicogehalte hebben. Maar anderzijds komt dat ook, omdat de Amerikaanse overheid de BDC een vrijstelling van vennootschapsbelasting geeft als 90% van de winst in de vorm van dividend aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Risico
In dat laatste schuilt een groot voordeel voor de Nederlandse belegger, want in Amerika wordt het hoge dividend gezien als regulier inkomen. Dat betekent, dat de Amerikaanse belegger belasting moet betalen die net zo hoog is als de inkomstenbelasting. Maar de Nederlandse belegger betaalt 15% withholding tax die nog eens kan worden verrekend met de belasting in box 3. Met andere woorden, u krijgt een heel hoog dividend en u betaalt nauwelijks belasting. Maar zoals ik al zei, de risico’s bij de BDC’s zijn ook niet gering. Zo hadden veel BDC’s geld gestoken in de Amerikaanse olie-industrie. Dat ging allemaal goed tot de prijs van olie ging dalen. Veel koersen van BDC’s gingen toen flink onderuit. Zo ook van de BDC die vandaag in de schijnwerpers staat: Gladstone Capital Corporation (NASDAQ: GLAD). Maar bij Gladstone Capital was de koersdaling maar van korte duur. Want zoals het zo vaak gaat bij beleggers, wordt eerst gehandeld en daarna pas nagedacht. Gladstone Capital zat helemaal niet zo dik in de olie en de koers herstelde snel.

Elke maand dividend
Gladstone investeert in ondernemingen voor bedragen tussen de $7 en $30 miljoen. En de meeste leningen die worden verstrekt zijn tussen de drie en zeven jaar. Bij de start van een deelname neemt Gladstone een junior positie in, maar aan het eind van een lening is dat vaak veranderd in een senior positie. Met andere woorden, de grootste risico’s worden in het begin gelopen. Voor ons als belegger is het ook nog eens van voordeel, dat Gladstone elke maand een dividend van 7 cent uitkeert. Dat is dus 84 cent op een jaar. En bij een koers van $9,87 (slotkoers vrijdag) betekent dat een dividendrendement van 8,5%. Zelf heb ik het aandeel al jaren. In goede en in slechte tijden heb ik het aandeel altijd vastgehouden. Daar stond tegenover, dat ik ook al jaren het maandelijkse dividend van 7 cent heb ontvangen. Als u een beetje risico niet schuwt, is Gladstone Capital Corporation een aanrader.

Als u interesse hebt in hoog dividend dan is de nieuwsbrief van Paul van den Heuvel beslist de moeite waard. The Dividend Factory staat boordevol informatie over aandelen, die een hoog dividend uitkeren. Kijk hier als u meer wilt weten

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Gladstone Capital Corporation.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.