Jaargang 6, nummer 27, 5 juni 2017

  

Een veilig aandeel voor de oudedag  

Eric Poelmann

Door de vergrijzing van onze maatschappij komen steeds meer beleggers in de situatie, dat ze niet of minder actief worden. Vaak is het wel zo, dat juist deze groep een heel behoorlijk pensioen heeft, maar het is toch fijn als de beleggingen daarnaast ook nog wat opleveren. Het liefst een dividend en als dat dividend jaarlijks nog wat meer oplevert, is dat helemaal goed. Zolang u de inflatie maar voor blijft. Ook speelt de veiligheid van het aandeel een rol. Als belegger wilt u ervan overtuigd zijn, dat de continuïteit van de onderneming redelijk zeker is en dat het dividend ook elk kwartaal op uw rekening wordt bijgeschreven. Zeker nu de rente zo laag staat. In Amerika zien we dat de rente met hele kleine beetjes omhoog gaat, maar bij ons gaat de rente nog steeds omlaag.

Elektriciteit en gas
Zelf vind ik de nuts-sector in de regel wel veilig. Zeker als het om de levering van elektriciteit en gas gaat. Consumenten hebben dat immers altijd nodig. In Amerika worden de tarieven voor elektriciteit weliswaar door de overheid gecontroleerd, maar tarieven gaan wel regelmatig omhoog. Een elektriciteitsbedrijf met een mooie historie is The Southern Company (NYSE: SO). De onderneming levert via dochterbedrijven elektriciteit aan 9 miljoen kleine en grote klanten in Alabama, Georgia, Mississippi en Florida. Daarnaast is Southern Co ook leverancier van gas in zeven staten. In feite is de onderneming de grootste leverancier van gas in Amerika.

Renewable energy
Southern Co gebruikt alle bronnen om aan elektriciteit te komen. Daar zit ook kernenergie en kolen bij. Maar de onderneming haalt wel een steeds groter aandeel van zijn elektriciteit uit wind, water en solar. Het verbruik van elektriciteit in de regio waar Southern Co werkzaam is, ligt hoog. Het gebied is in de zomer immers warm en de luchtvochtigheid is hoog. In veel huishoudens draait de airconditioning hele dagen. Mensen kunnen gewoon niet zonder.

Mooi dividend
De onderneming is dus belangrijk voor zijn klanten en voor zijn aandeelhouders. Het dividendrendement bedraagt 4,53%. Dat dividend is de laatste 16 jaar elk jaar verhoogd. In de laatste 10 jaar met een gemiddelde van 3,7% per jaar. Southern Co heeft een kwartaaldividend van 58 cent per aandeel. Het dividend is onlangs met 2 cent verhoogd. Een volgende verhoging verwacht ik in mei 2018. Het aandeel heeft een payout ratio van 86,8%. Dat is hoog, maar dat is voor nutsbedrijven als Southern Co niet ongebruikelijk. Deze bedrijven moeten immers veel investeren en de afschrijvingen drukken op de winst. Zelf heb ik het aandeel al vele jaren. U kunt op de huidige koers wat stukken opnemen en vervolgens kopen op een koersdip.

Wilt u meer weten over aandelen met een GroeiDividend dan is de nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop een aanbeveling. Kijk hier als u meer over haar nieuwsbrief wilt weten

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in The Southern Company.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.