Jaargang 6, nummer 32, 10 juli 2017

  

Zorg en pensioen  

Eric Poelmann

Veel ouderen kijken bezorgd naar de toekomst. Zeker in Amerika, waar democraten en republikeinen elkaar de tent uitvechten over het wel of niet in stand houden van Obamacare. De verschillen van mening zijn heel principieel. Democraten denken veel meer zoals wij dat in Europa ook doen, terwijl de republikeinen meer denken van ieder zorgt voor zichzelf en God voor ons allen. Feit is en blijft, dat de vraag naar zorg toeneemt. De vergrijzing is enorm en dat betekent, dat er steeds meer geld naar de zorg moet en dat die zorg steeds duurder wordt. De ouderen onder ons hebben met die toenemende zorgkosten steeds meer moeite. Vooral omdat hun inkomen stabiel blijft en in sommige gevallen zelfs terugloopt. Zijn hebben een economische groei meegemaakt, waarin het inkomen elk jaar steeg. Zij konden zich dus steeds meer permitteren. Die tijden lijken voorbij. En ook het spaargeld levert niks meer op. De premies voor ziektekosten en zorg daarentegen blijven stijgen. In Amerika nog veel sterken dan hier. Ouderen moeten er dus voor zorgen dat hun inkomen mee stijgt.

Zorgkosten blijven stijgen
Een steeds groter deel van inkomen en spaargeld moet dus naar de zorg. Niet alleen omdat de kosten alsmaar blijven stijgen, maar ook omdat de vraag naar zorg blijft toenemen. Ouderen zullen er dus aan moeten wennen dat een groter deel van hun inkomen naar de zorg gaat. Amerikanen worden hier nog meer mee geconfronteerd dan wij. Dat komt doordat zij een veel grotere bijdrage aan de zorg moeten leveren dan wij in Nederland. Maar ook bij ons gaat het steeds meer de kant op dat wij een grotere bijdrage moeten leveren. Ziekenhuiskosten stijgen en medicijnen worden duurder. Daarnaast worden we steeds ouder en moeten ouderen meer worden verzorgd in ouderentehuizen en verpleegtehuizen. Dat betekent, dat er meer personeel in de zorgsector komt te werken. Dat personeel wordt door de grotere schaarste ook steeds duurder. Allemaal factoren waarvoor we graag wegkijken, maar die steeds zwaarder op ons beschikbare inkomen drukken.

Ook dividend moet groeien
Daarom is het verstandig om bij onze beleggingen rekening te houden met die stijgende kostendruk. We moeten dus meer inkomen genereren. Voor ons vertaald betekent dat meer dividend. In de zorgsector zijn aandelen te vinden die een stijgend dividend genereren. En dan heb ik het vooral over de vastgoed sector in de zorg. Als u op de Amerikaanse beurs belegt, doe het dan vooral in real estate investment trusts (REIT’s). Een aandeel, dat zijn dividend elk jaar weer ziet groeien, is Ventas (NYSE: VTR). Deze onderneming concentreert zijn activiteiten op het onroerend goed en bemoeit zich niet met zorgactiviteiten in dat onroerend goed. De REIT heeft bijna 1300 projecten in eigendom, waaronder ouderen-tehuizen, verpleegtehuizen en ziekenhuizen. Het enige dat Ventas doet, is de aankoop, de financiering  en het onderhoud van het onroerend goed. Uit de winst word het dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd. Dat dividend is de afgelopen 17 jaar met gemiddeld 8% per jaar gestegen.

Mooi rendement
Op dit moment keert Ventas een dividend uit van 77,5 cent per kwartaal. Op jaarbasis is dat een dividendrendement van 4,6%. Dat dividend is zo hoog, omdat Ventas 90% van zijn winst moet uitkeren om vrijgesteld te blijven van vennootschapsbelasting. Amerikanen betalen over dat dividend dividendbelasting dat gelijk is aan de inkomstenbelasting. Hier betalen we 15% withholding tax, en die belasting mogen we in Nederland verrekenen met de belasting in box drie. Ventas is een aandeel, dat u lange tijd kunt vasthouden. Het dividend zal blijven stijgen. Het risico voor ons zit in de dollar. Die zal door de jaren op en neer blijven gaan. 

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann

 
De auteur heeft een positie in Ventas.


Eric Poelmann (1947) is redacteur van
DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.