Jaargang 6, nummer 44, 16 oktober 2017

  

Aan alles komt een eind 

Eric Poelmann 
Aan het schrijven van deze column heb ik zes jaar plezier beleefd. Dividend is voor mij één van de belangrijkste facetten van beleggen geworden, en dat is het nog steeds. Die keuze heb ik 20 jaar geleden gemaakt toen ik 50 werd en tot de conclusie kwam, dat ik met speculeren niet zoveel verdiend had. In de jaren daarna heb ik een flinke portefeuille opgebouwd met alleen maar aandelen die een dividendrendement hadden. Ik heb in die jaren ontdekt dat er verschillende soorten dividend zijn, die allemaal hun aantrekkelijke kanten hebben. Eén ding hebben ze gemeen, elke maand kreeg ik mijn inkomen uit het dividend. Naarmate mijn portfolio groter werd, groeide ook mijn dividendinkomen. Ik zou er nu van kunnen leven. Pensioen en dergelijke heb ik niet nodig. Ik kon 20 jaar geleden niet voorzien, dat we een rente zouden hebben van zo goed als nul. Achteraf gezien was de keuze voor dividend dus een gelukkige beslissing.

Over twee maanden word ik 70 en ik heb besloten achter het schrijven van mijn columns een punt te zetten. Uit uw reacties weet ik, dat de columns veel gelezen werden. Voor die reacties ben ik u dankbaar. Ik heb met plezier mijn ervaringen met u gedeeld. Vaak had ik het bij het rechte eind en soms zat ik mis, maar dat hoort bij beleggen. Maar ik heb wel geleerd dat dividendbeleggen veel minder risico met zich mee brengt. En naarmate het dividendinkomen groeit, groeide bij mij het plezier in beleggen. Maar aan alles komt een eind. Beleggen met als doel inkomen blijf ik nog wel een tijdje volhouden, maar ik stop met mijn wekelijkse column. Deze aflevering is de laatste. Maar ik geef u nog een laatste tip.

Elke maand dividend
Eén van de eerste aandelen, die ik als dividendbelegger kocht, was Realty Income (NYSE: O). Het aandeel sprak mij aan omdat het management erin slaagde elke maand weer een dividend uit te keren. Ik heb u vaker over dit aandeel verteld en ik ben na al die jaren nog steeds enthousiast over dit aandeel. Voor de wat oudere belegger is dit een aandeel, dat u eigenlijk niet kunt missen. Het gaat hier om een REIT (real estate investment trust) dat bijna zijn gehele cash flow als dividend uitkeert. Dat heeft een fiscale achtergrond. De winst bij een REIT wordt namelijk gedrukt door de afschrijvingen. Maar afschrijving zijn boekhoudkundig. Het zijn geen out of pocket kosten. Daarom worden de funds from operations (FFO) als basis voor de dividenduitkeringen genomen. Realty Income specialiseert zich op gebouwen die op zichzelf staan. Dus niet op onroerend goed dat deel uitmaakt van een groter geheel. De onderneming is inmiddels in het bezit van meer dan 4900 gebouwen over heel Amerika. Daarin zitten grote huurders zoals CVS, 7-Eleven en Dollar General. Die hebben allemaal een huurovereenkomst met Realty Income op triple-net basis. Dat wil zeggen, dat de kosten voor onderhoud, belastingen en verzekering door de huurders worden gedragen.

De inkomsten gaan dus bijna in zijn geheel naar de aandeelhouders van Realty Income. Die hebben inmiddels 566 maanden achter elkaar dividend van Realty Income ontvangen. En in de laatste 80 maanden heeft de onderneming elke maand zijn dividend verhoogd. Daarom is het aandeel zo goed voor de oudere belegger. En laat u niet van de wijs brengen als de koers eens daalt. Voor dividendbeleggers zijn dalende koersen prima. U koopt dan aandelen bij die een hoger dividendrendement geven. Op dit moment heeft u met het aandeel een dividendrendement van 4,42%. En dat rendement blijft stijgen.

Dit was dan mijn laatste aflevering. Ik wens u veel succes met dividendbeleggen. Met deze vorm van beleggen creëert u rust in uw portfolio en inkomen op de lange termijn. 

 
Hartelijke groet,
Eric Poelmann 


De auteur heeft een positie in Realty Income.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividendliefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als de wat meer speculatieve beleggingen in dividendaandelen aan de orde.