Jaargang 1, nummer 80, 29 oktober 2012

 

De connecties van Zuid-Europa

  

150_dhr_e_poelmann.jpgWe lezen en horen vandaag de dag veel over de schuldencrisis in Europa en vooral de landen rond de Middellandse Zee. De maatregelen van ECB president Draghi lijken echter wat rust te hebben gebracht en beleggers vertrouwen te geven in een goede afloop. Toch zoeken beleggers liever veiliger oorden als het op beleggen aankomt, met tot gevolg dat er in Zuid-Europa aandelen te vinden zijn, waar weliswaar risico in zit, maar die tegelijkertijd een hoog rendement laten zien. Want waar angst en pessimisme hoogtij viert, liggen voor beleggers vaak kansen en kunnen ze aandelen opnemen tegen lage koersen. Helemaal als ze het kaf van het koren weten te scheiden. In Spanje en Portugal bijvoorbeeld zitten een paar grote bedrijven, die het grootste deel van hun winst uit Latijns Amerika halen. Ze zijn fundamenteel gezond, hebben op de lange termijn een gezonde groei en hebben een hoog dividendrendement. Bovendien hebben deze aandelen een koers, die lager is dan ze aan cash per aandeel op hun balans hebben.

Eén van die aandelen is Portugal Telecom (NYSE: PT). Deze onderneming heeft een monopolie op de Portugese telecommarkt en is goed vertegenwoordigd in Brazilië en Afrika. De onderneming heeft 2,7 miljoen vaste lijnen, 7,4 miljoen mobiele aansluitingen, 1,1 miljoen internetaansluitingen en 974.000 kabel tv aansluitingen. Afgelopen jaar heeft de onderneming een deelname van 25% verworven in Oi, de grootste telefoonmaatschappij in Brazilië met vaste lijnverbindingen. Als gevolg daarvan komt nu meer dan de helft van de omzet van Portugal Telecom uit Brazilië. Dat land gaat dit jaar waarschijnlijk Frankrijk voorbij als de vijfde economie ter wereld en de voorspellingen zijn, dat de telecomsector in de komende 4 jaar met ongeveer 30% zal groeien. Portugal Telecom genereerde in 2011 $2,3 miljard cash uit haar dienstverleningen en gaf $1,6 miljard uit aan verbetering en uitbreiding van haar netwerk. Er bleef dus $724.000 over aan vrije cashflow voor aflossing van leningen en dividend voor de aandeelhouders.

De schuldpositie is met $11,9 miljard hoog, zo’n 75% van haar marktkapitalisatie, maar tot 2015 hoeft de onderneming niets te herfinancieren. De onderneming heeft voorlopig dus weinig te vrezen van de kredietproblemen in eigen land. De onderneming breidt zijn activiteiten in Brazilië in hoog tempo uit. Om dat te financieren heeft de onderneming zijn dividend over de jaren 2012 - 2014 gehalveerd naar $0,41 per aandeel. Daarmee heeft het aandeel een dividendrendement van meer dan 8%. Tegenover de dividendaanpassing staan flinke groeikansen in Latijs Amerika en de bellegger met wat durf kan groei hier combineren met een mooi dividendrendement. Het aandeel van de onderneming kent een koers/winst verhouding van 13, lager dan de 14 die voor de telecomsector in het algemeen geldt. Op de huidige koers van ongeveer $5 koopt de belegger het aandeel voor minder dan de $6.07 die het aandeel aan cash op zijn balans heeft en ongeveer voor de boekwaarde van $4,12. Portugal Telecom heeft het afgelopen jaar een hoogste koers gekend van $7,60. Toch denken analisten dat de onderneming dit jaar zijn winst kan vervijfvoudigen en de vijf volgende jaren een winstgroei kan laten zien van 14% per jaar. Als u het aandeel wilt kopen, adviseer ik u een dip af te wachten en zeker niet meer te betalen dan $5. 

Mocht u geïnteresseerd zijn in andere hoogrenderende telecom aandelen in de euro regio, dan kan The Dividend Factory u verder op weg helpen.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann