Jaargang 1, nummer 85, 19 november 2012

 

Wat betekent de Fiscal Cliff voor de Nederlandse belegger? (2)

 

150_dhr_e_poelmann.jpgNiet alleen Nederland staat voor fiscale veranderingen, ook in Amerika komen er een aantal veranderingen aan die grote gevolgen hebben voor de belastingbetaler. Ik kreeg daarover van één van onze lezers een e-mail met daarin ondermeer het volgende:

“…Het zal u niet ontgaan zijn dat er een verandering aan zit te komen vanaf 2013 voor wat betreft de dividendbelasting in de VS. Op dit moment is die 15% en hoewel nog onzeker, is er sprake van dat het 43,4% zal gaan worden. Is dit inderdaad het geval dan is het raadzaam (in mijn optiek) om dit niet af te wachten als je een flinke portefeuille hebt in US dividendaandelen (wat ik ook heb). Want de koersen zullen dan flink dalen en er zal ook minder uitgekeerd gaan worden in de nabije toekomst. Hoe vreemd, dat ik nog niemand over dit aspect hoor…” Peter B.

Nu we weten wie de komende vier jaar president van Amerika is en hoe het congres eruit gaat zien, weten we ook dat de geschillen over wie er in Amerika volgend jaar hoeveel belasting gaat betalen, niet eenvoudig te overbruggen zijn. Als het congres de komende zes weken niet met een oplossing komt waar alle partijen zich in kunnen vinden, dan worden de belastingen automatisch verhoogd omdat de Bush regeling afloopt. Tegelijkertijd start er in Amerika een bezuinigingsprogramma dat zijn weerga niet kent. Veel analisten gaan ervan uit, indien dit gebeurt, Amerika voor een recessie staat. Niemand wil dat, dus ik denk dat de partijen zich voor of na 1 januari 2013 alsnog zullen vinden in een compromis. Een recessie zal zeker zijn terugslag hebben op de beurzen. Niet alleen in Amerika, maar over de hele wereld.

Obama wil de verhoging van de dividendbelasting beperken tot de rijken. Dit zijn de gezinnen die meer dan $250.000 verdienen of alleenstaanden met een inkomen meer dan $200.000. Worden partijen het niet eens, dan gaat iedereen de hogere dividendbelasting betalen. Voor de meeste aandelen betekent dit een dividendverhoging van 15% nu, naar 39,6%. Daar bovenop gaan de rijken nog eens 3,8% extra dividendbelasting betalen om obamacare, het nieuwe zorgstelsel in Amerika, te financieren. Deze belasting treft vooral de ouderen, omdat 70% van de gezinnen boven de 55 in Amerika dividendinkomen ontvangt. Nogmaals, het treft alleen weer die gezinnen die Obama als rijk aanmerkt. Mijn inschatting is, dat 80% of meer van de Amerikaanse gezinnen daar niet onder vallen. Loopt de Bush regeling af en gebeurt er niets, dan valt iedereen onder de nieuwe regeling.

Wat merken de Nederlanders met Amerikaanse aandelen hiervan? Als de Amerikaanse economie in een recessie valt, zullen de koersen wereldwijd dalen. Dat merkt elke belegger, dus ook wij hier in Nederland. Van de verhoging van de Amerikaanse dividendbelasting op zich, merken wij hier niet veel omdat op dividendbetalingen uit Amerika alleen de bronbelasting van 15% geheven wordt. Die belasting, de withholding tax, is in een belastingverdrag tussen Nederland/ België en Amerika geregeld en die verandert niet. Bovendien is deze belasting voor Nederlanders verrekenbaar met de vermogensrendementsheffing in box 3.

In de portefeuille van The Dividend Factory zitten voor een groot deel aandelen die in Amerika nu al een dividendbelasting betalen, die gelijk is aan de inkomstenbelasting. Dat komt, omdat het hier om ondernemingen gaat als de Real Estate Investement Trust (REIT) en de Business Development Company (BDC). Deze ondernemingen zijn vrijgesteld van de vennootschapsbelasting en kunnen dus een hoog dividend uitkeren. Voor de uitkeringen van deze ondernemingen zal na 1 januari voor de Amerikanen niet veel veranderen en voor de Nederlanders en Belgen helemaal niets. Voor de portefeuille van PensioenDividend.nl ligt dat wat anders. Daar gaat de Amerikaan wel veel meer dividendbelasting betalen. Voor de Nederlanders en Belgen verandert hier ook helemaal niets. Voor GroeiDividend.nl geldt hetzelfde. Ook hier gaat de dividendbelasting voor de Amerikanen omhoog, terwijl voor de Nederlanders en Belgen alles hetzelfde blijft. Over die laatste groep wil ik nog opmerken, dat de dividendpolitiek van de Alsmaar Meer Dividend Betalers door de jaren heen altijd hetzelfde is gebleven, ongeacht of de dividendbelasting nu hoog was (zoals onder Clinton) of laag (zoals onder Bush).

In Amerika is de Fiscal Cliff op dit moment het gesprek van de dag. Er is veel onzekerheid vooral ook onder de middeninkomens, omdat die volledig afhankelijk zijn van een mogelijke nieuwe regeling door het congres. Of die er ook komt, is nu niet te zeggen. Maar ik volg de ontwikkelingen en houd u op de hoogte.

 

Met vriendelijke groet,

Eric Poelmann