Jaargang 1, nummer 86, 21 november 2012

 

Zijn goede aandelen nu ineens minder waard?

 

Eric PoelmanVolgende maand word ik 65! Als je zo oud wordt, vragen de mensen nog al eens wat ik in mijn leven heb geleerd. Mijn collega Eveline Vrisekoop, vroeg me vorige week wat het belangrijkste was dat ik de afgelopen jaren als analist en schrijver van financiële nieuwsbrieven had geleerd. Ik antwoordde haar: “Koop altijd kwaliteit.” In het Engels zou ik zeggen: “Buy the best and forget the rest.” Iets dat je je altijd zou moeten herinneren als je op de beurs een aandeel wilt kopen van een onderneming, die geen leider in zijn sector is. Nu de S&P 500 na de verkiezing van Obama met ongeveer 5% naar beneden geduikeld is, kan ik mij voorstellen dat veel beleggers wat zenuwachtig beginnen te worden. Heel wat kwaliteitsaandelen hebben immers averij opgelopen. McDonald’s, Intel en Microsoft bijvoorbeeld staan, op het moment dat ik dit schrijf, allemaal op meer dan 10% onder hun topkoers. Sommige aandelen staan zelfs op een dieptepunt voor het jaar. Ook mijn favoriete Alsmaar Meer Dividend Betaler Wal-Mart ging onderuit, nadat de winstprognose voor het vierde kwartaal achter bleef bij de verwachtingen van de analisten op Wall Street.

De meeste beleggers worden nerveus als de aandelenkoersen dalen. Hoe ouder en hoe ervarener ik word, hoe minder ik dat begrijp. Je zou eigenlijk een gat in de lucht moeten springen als de koersen dalen, zolang je tenminste topaandelen als AMDB’s koopt. Net zo als je blij zou moeten zijn als de prijzen bij Albert Heijn of bij Shell en Esso dalen. Als producten die je graag koopt, goedkoper worden, werkt dat goed op je humeur. Toch? Als de koersen van je favoriete aandelen dalen, betekent dit dat de rendementen op deze aandelen oplopen en dat er dus geld met die aandelen te verdienen valt. Bovendien betekenen lagere koersen aan het eind van het jaar, dat Nederlandse beleggers minder vermogensrendementsheffing in box 3 hoeven te betalen, terwijl de dividenden blijven stijgen.

Beleggers denken daar vaak anders over. Zij raken in mineur als de aandelenkoersen dalen. Zijn Wal-Mart, McDonald’s, Intel en Microsoft er nu echt zo slecht aan toe? Zijn die ondernemingen nu ineens 10%, 20% of 30% minder waard? Zij creëren nog steeds een flinke vrije cashflow en blijven hun dividend verhogen. Eén van ’s werelds rijkste mensen, Warren Buffet, is daarom zo rijk geworden, omdat hij kwaliteit koopt op het moment dat de meeste beleggers als een kudde van hun aandelen afwillen. Zijn stelling is dat je je geen zorgen moet maken over koersfluctuaties. Helemaal niet als je kwaliteit als AMDB’s in je portfolio hebt. Waar je je zorgen over moet maken, zijn de winsten die worden gemaakt en wat daarvan wordt uitgekeerd. Beleggers zouden bij Wal-Mart bijvoorbeeld blij moeten zijn nu de koers weer wat daalt. Deze AMDB gebruikte over de eerste 9 maanden van dit boekjaar 94% van zijn vrije cashflow voor de uitbetaling van dividend en de terugkoop van eigen aandelen. Het dividend werd bovendien met 9% verhoogd, veel meer dan we aan inflatie hebben gezien. De afgelopen jaren heeft Wal-Mart enorm veel voor zijn aandeelhouders gedaan. De onderneming heeft voor $4,7 miljard aan eigen aandelen ingekocht, waarmee het aantaal aandelen sinds 2008 met 17% is afgenomen. Aandeelhouders in Wal-Mart zijn daarom blij met hun bezit. Zij krijgen immers elk jaar meer dividend en omdat Wal-Mart elk jaar eigen aandelen blijft inkopen, stijgt de onderliggende waarde van de aandelen, of de koers nu hoog of laag is.

De koersen staan onder druk, omdat de beurzen een hekel hebben aan onzekerheid. En onzekerheid is er momenteel in Amerika, alleen al over de “fiscal cliff” die daar dreigt. Ik heb u daar onlangs al iets over laten weten. Mijn inschatting is dat de soep in Amerika niet zo heet gegeten wordt als hij nu wordt opgediend. Echter, tot er een oplossing komt, blijft de onzekerheid bestaan en dat zal de volatiliteit op de beurzen verhogen. Voor mij staat nog iets vast. Welke oplossing er ook bedacht wordt, de Amerikaanse overheid zal geld tekort blijven komen. De Fed zal dus moeten blijven bijspringen met het drukken van dollars. In Europa is de situatie overigens niet anders. Op termijn betekent dit inflatie en het bezit van AMDB’s is één van de betere garanties om die inflatie voor te blijven.

Als u alles wilt weten over AMDB’s, dan is GroeiDividend.nl uw beste informatiebron. Deze nieuwsbrief heeft een lijst van 252 aandelen, die elk jaar meer dividend uitbetalen. Elke maand is er een nieuwsbrief, waarin 10 AMDB’s worden uitgelicht. En Eveline heeft ook nog zo haar eigen toppers. Ze vertelde me, dat ze deze week weer met een nieuw lijstje komt.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann