Jaargang 1, nummer 94, 26 december 2012

 

Het oudste nutsbedrijf in Amerika

 

Eric PoelmannNu we tegen het eind van het jaar aanlopen, wil ik u een paar bedrijven voorstellen die al heel lang dividend uitbetalen. Vandaag is dat het oudste nutsbedrijf van Amerika. Bijna 200 jaar geleden ontstaan in de winter van 1816, toen een paar zakenmensen een pijpleiding hebben gelegd van een bron in de buurt naar een reservoir in het stadje York in Pennsylvania. Dit nieuwe nutsbedrijf betaalde van het begin dividend aan zijn investeerders, 196 jaar lang nu. Het is de langste dividendbetaler aan één stuk in de hele wereld.

Ik heb het over The York Water Company (NASDAQ: YORW). Dit nutsbedrijf heeft zijn dividend de afgelopen 14 jaar elk jaar weer verhoogd. Het bedrijf heeft een product dat de mens altijd nodig zal hebben. Ook in een recessie, of zelfs een depressie, hebben mensen water nodig. Als de economie weer aantrekt en er meer huizen gebouwd worden, zal de behoefte aan water zelfs toenemen. In onzekere tijden zoals nu, als belastingen omhoog gaan en winsten onder druk staat, zouden beleggers nog wat meer aandacht moeten hebben voor bedrijven die altijd maar winsten blijven afleveren, in wat voor omstandigheden de economie zich ook bevindt. Dit bedrijf heeft zijn dividend altijd betaald, of het nu burgeroorlog was in Amerika, de grote depressie, de twee wereldoorlogen of één van de vele recessies. The York Water Company levert water in het zuidelijke deel van de staat Pennsylvania. De onderneming groeit mee met de bevolkingsgroei in dat gebied.

Aandeelhouders hebben een bijna risicoloos aandeel. Het aandeel is bijna te vergelijken met een obligatie. Mensen hebben immers altijd water nodig en deze onderneming heeft de vergunning om dat water bij de mensen af te leveren. Zelfs na hevig noodweer, zoals de laatste orkaan Sandy, is de onderneming zijn product blijven afleveren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de elektriciteitsbedrijven, die in grote problemen kwamen door afgeknapte hoogspanningskabels. De onderneming betaalt een dividend van ruim 55 cent en heeft daarmee een dividendrendement van 3,1% en een pay-out ratio van 78,5%. Dat laatste lijkt wat hoog, maar we moeten ons realiseren, dat het hierbij gaat om een nutsbedrijf, dat zijn investeringen gedaan heeft en allemaal vaste klanten heeft met een bijna gegarandeerde cashflow. Een monopolie dus. In dat licht is een hoge pay-out ratio verdedigbaar. De onderneming heeft zijn dividend weten te verhogen in moeilijke tijden zoals de afgelopen jaren en heeft daarmee een signaal afgegeven, dat de aandeelhouder belangrijk is.

 500_york.jpg

Beleggers die het aandeel nu kopen, realiseren een dividendrendement van 3,1%. Dat is hoger dan obligaties van topondernemingen en zeker ook staatsobligaties. Daar komt bij dat we mogen rekenen op een stijgend dividend, waarmee het rendement op de investering de komende jaren verder op zal lopen. Daarom is dit een betere investering dan die in een obligatie. U moet er rekening mee houden dat de inflatie de komende jaren verder op zal lopen. Dus ook de prijs van water en dus ook de winsten, die op water zullen worden gemaakt. Daarmee is het aandeel in mijn ogen aantrekkelijker dan een staatsobligatie, waar inflatie steeds meer van het rendement zal afknabbelen.

Volgende keer vertel ik u wat meer over een Alsmaar Meer Dividend Betaler, die al 117 jaar aan één stuk dividend aan zijn aandeelhouders heeft uitgekeerd.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann