Jaargang 2, nummer 8, 28 januari 2013

 

Vraag naar voedsel groeit harder dan bevolking

 

Eric PoelmannBeleggers met een lange termijn visie doen er goed aan naar aandelen om te kijken die activiteiten ontplooien in de voedselsector. We mogen dan wel in een crisis zitten, de welvaart van de wereldbevolking neemt nog steeds toe en met de toeneming van de welvaart stijgt ook de vraag naar voedsel. Een onderneming die gespecialiseerd is in de productie, het vervoer, de opslag, de verwerking en de verkoop van met name de grondstoffen in de voedselketen is Archer Daniels Midland (NYSE: ADM). Bovendien is deze onderneming één van de grootste producenten in Amerika van ethanol en fruitsuikers. Andere belangrijke producten in het assortiment zijn oliezaden, sojabonen, bloem, cacao en cacaoproducten. Het bedrijf is een echte international, want naast de thuismarkt Amerika werkt de onderneming in 75 andere landen en heeft een wereldwijd transportnetwerk met 265 locaties. Met dit internationale transportnetwerk kan de onderneming zijn grondstoffen en zijn eindproducten over de hele wereld exporteren.

De vraag naar voedsel stijgt wereldwijd sneller dan de groei van de bevolking. De politiek van China bijvoorbeeld is er voornamelijk op gericht, dat er nooit een tekort aan voedsel zal zijn. Gebrek aan voedsel betekent immers een bron van onrust. Archer Daniels Midland zit daarom ook in een fase waarin de onderneming geleidelijk kan groeien. In de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 19% per jaar. De grootste markt voor de onderneming is Amerika waar 53% van de omzet wordt gerealiseerd. De onderneming haalt de beste resultaten als de graanprijzen laag zijn. Volgende week komt de onderneming met de resultaten over het vierde kwartaal en over heel 2012. Ik denk dat die niet bijzonder goed zullen zijn, omdat de grote droogte in Amerika veel van de oogst heeft aangetast en de prijzen heeft opgedreven. Maar juist daarom loont het zich nu op deze onderneming te concentreren, want het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een prima Alsmaar Meer Dividend Betaler (AMDB). Door die droogte heeft de koers van het aandeel een volatiel verloop laten zien.

ADM 

Dat is wel het risico met dit aandeel. Ook in de toekomst kunnen de resultaten sterk worden beïnvloed door weersomstandigheden en dus door de prijzen van voedselgrondstoffen, die de marges van de onderneming kunnen aantasten. Maar de onderneming kan goed tegen een stootje. De onderneming heeft zijn activiteiten voldoende gespreid en vult de belangrijkste basisbehoeften van de mensheid in: de voedselvoorziening. En ook voor toekomstige dividendverhogingen is voldoende ruimte met een payout ratio van 49%.

Of het aandeel nu koopwaardig is kan GroeiDividend.nl u vertellen. Deze nieuwsbrief heeft een lijst van 252 AMDB’s en geeft precies aan, welke aandelen op dit moment zijn ondergewaardeerd of niet.

 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann