Jaargang 2, nummer 29, 17 april 2013

 

Goudcrash biedt kansen

 

Eric PoelmannNormaliter ben ik in deze rubriek niet zo’n speculant. Integendeel! Maar de afgelopen dagen heeft zich op de goudmarkt iets ontwikkeld, dat op paniek lijkt. En misschien kunnen we als dividendbeleggers daar een graantje van meepikken. Een aantal collega’s zet zwaar in op goud, omdat ze geloven dat goud de beste belegging is tegen de komende inflatie. Zelf ben ik daar iets minder van overtuigd, omdat goud geen inkomen genereert. Het is een zuiver speculatieve vorm ter bescherming van uw vermogen, maar de afgelopen dagen hebben we gezien, welke risico’s daaraan verbonden zijn. Goud heeft als nadeel dat het stijgt of daalt naarmate beleggers als kuddedieren op een ontwikkeling reageren. Daalt de koers van goud, dan loopt iedereen naar de uitgang en worden goud gerelateerde beleggingen geliquideerd tegen elke prijs.

Warren Buffett is geen goud speculant, maar ik heb van hem wel één ding geleerd. Als alle beleggers naar de uitgang hollen, dan dienen zich kansen aan. Daarom wil ik het vandaag met u hebben over een belegging in goud, dat ook een goed rendement uitbetaalt. Het gaat over The Gabelli Global Gold, Natural Resources & Income Trust (NYSE: GGN). Het fonds betaalt momenteel een dividend uit van 12 cent per maand, $1,44 per jaar dus en heeft bij een slotkoers op maandag van $10,42 een dividendrendement van 13,8%. Het fonds investeert niet direct in goud. Het gaat hier om een closed-end fonds (CEF) met een notering op de beurs in New York. U kunt het aandeel dus gewoon via uw bank of broker kopen. Het fonds investeert in aandelen die goud gerelateerd zijn, dus voornamelijk goudmijnaandelen. Het fonds verdient zijn geld door call opties te schrijven tegen de aandelen die in haar portfolio zitten. Het fonds belegt overigens maar een gedeelte van haar vermogen in goud. Per eind 2012 was 44,8% belegd in goudmijnen en 37,3% in energie. De rest zat in US Treasury bills en cash.

Ik heb even in de historie van het aandeel gekeken en zie in oktober 2008 een laagste koers van $7,54. Het aandeel betaalde op dat moment een dividend van $1,68 per jaar en had daarmee op zijn diepste punt een dividendrendement van 22,2%. Ik ben geen waarzegger en kan dus ook niet aangeven, hoe lang de paniek aanhoudt. Feit is wel, dat als u op de huidige koers het aandeel koopt, u een mooi dividendrendement heeft, zelfs als het fonds zijn dividend nog eens zou verlagen. Mocht het aandeel onder $10 zakken dan ben ik koper voor een lange termijn belegging.

Dit closed-end fonds zit ook in de advieslijst van ElkeMaandDividend.nl. Deze nieuwsbrief heeft tal van adviezen van closed-end fondsen, die elke maand dividend uitbetalen. Wilt u beleggen met regelmatig inkomen, dan moet u deze nieuwsbrief zeker eens uitproberen. 

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann