Jaargang 2, nummer 32, 29 april 2013

 

Apple gaat veel doen voor zijn aandeelhouders

 

Eric PoelmannDe beurs had voor wat betreft de resultaten van Apple (NASDAQ: AAPL) in het tweede kwartaal met het ergste rekening gehouden, getuige de zware koersdaling van de laatste maanden. Alleen al de afgelopen maand viel de koers terug van $465 naar $390, ofwel nog eens 16% nadat leveranciers van de onderneming hadden aangegeven dat Apple de toelevering van onderdelen had teruggeschroefd. De lagere kwartaalwinst kwam dus niet helemaal onverwacht. Hoewel de omzet steeg van $39,2 miljard naar $43,6 miljard, viel de nettowinst met 18% terug naar $9,55 miljard, ofwel $10,09 per aandeel tegen $11,62 miljard vorig jaar, ofwel $12,30 per aandeel. Daarbij is de iPhone nog altijd het meest begeerde product van de onderneming, in het eerste kwartaal goed voor 56% van de inkomsten. Beleggers hadden al rekening gehouden met een teruggang in de resultaten en per saldo vielen die nog niet eens tegen.

Het bedrag aan cash op de balans van Apple liep op het eind van het tweede kwartaal op van $137 miljard naar $145 miljard nu. Dit staat gelijk met $152,95 per aandeel. Daarvan staat echter een bedrag van $102 miljard op rekeningen bij buitenlandse banken. Met andere woorden, Apple heeft over dit bedrag geen belasting betaald in thuisland Amerika. Gelijk met de cijfers kwam Apple met de lang verwachte dividendaankondiging. Het kwartaaldividend gaat met 15% omhoog van $2,65 naar $3,05 per aandeel. Dat viel mij wat tegen, ondanks dat Apple met een totaal dividend van $11 miljard de grootste dividendbetaler in Amerika is. Ik had erop gerekend dat de onderneming met een forsere stijging van het dividend zou komen en eigenlijk wel gehoopt op een stijging van rond de 50%. Zoveel is het dus niet geworden, maar daarvoor kwam de onderneming wel met een andere verrassing. Apple gaat zijn inkoopprogramma van de eigen aandelen flink uitbreiden van $10 miljard naar $60 miljard. Apple kan dat niet betalen uit de middelen die het in Amerika in kas heeft, en daarom wordt de rest geleend. De onderneming verkiest lenen dus boven het terugbrengen van cash naar Amerika, waarmee het betalen van belasting wordt vermeden. Daarmee profiteert Apple van het feit dat de aandelenkoers momenteel vrij laag staat.

Voor de zittende aandeelhouders betekent de inkoop van de eigen aandelen een meerwaarde. Met andere woorden, de dividendverhoging mag bescheiden uitvallen, met de inkoop eigen aandelen gaat Apple veel doen voor zijn aandeelhouders. Eén van de grote beleggers in Apple, Greenlight Capital van David Einhorn, is tevreden met de inkoop eigen aandelen. Het idee, om voor een groot bedrag eigen aandelen in te kopen, was immers een paar maanden geleden nog onbespreekbaar. Einhorn ziet dit als een positieve ontwikkeling, waarbij aandeelhouders vriendelijker door de onderneming worden behandeld. Ook staat het hedgefonds positief ten opzichte van de maatregelen om het kapitaal, dat nodig is voor de inkoop eigen aandelen, te lenen in plaats van het geld terug te brengen naar Amerika en daar flink belasting over te betalen.

Als de ratio’s van Apple worden vergeleken met Microsoft en Intel, dan is Apple extreem goedkoop. Maar dat heeft alles te maken met het ongeloof dat Apple de komende jaren in staat zal zijn nieuwe succesvolle gadgets te lanceren.

BeleggersPlaats

Nog een nieuwtje. De overkoepelende website van onze nieuwsbrieven is klaar en we zijn er best een beetje trots op. Als u er een kijkje wilt gaan nemen, ga dan naar www.BeleggersPlaats.nl  

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann