Jaargang 2, nummer 36, 15 mei 2013

 

P&G verhoogt dividend voor de 57e keer

 

Eric Poelmann

Vandaag wil ik het met u hebben over een Alsmaar Meer Dividend Betaler, die niet in uw portfolio zou mogen ontbreken. In geen enkele portfolio van beleggers trouwens, die hun hart aan dividend hebben verpand. Zeker nu het geld op een spaarrekening zo weinig opbrengt. Als u een keuze maakt voor een dividendaandeel, bepaal dan eerst wat voor soort dividendaandeel u verkiest. Die keuze kan worden bepaald door uw persoonlijke omstandigheden. Wilt u direct inkomen of denkt u wat meer toekomstgericht.

Als u wat verder vooruit wilt kijken, zijn aandelen met een GroeiDividend zeker het overwegen waard. Bij uw keuze is het belangrijk dat u let op de dividendhistorie van een aandeel, alsmede welk percentage van de winst een onderneming placht uit te keren. Ook is het belangrijk hoeveel een onderneming in de afgelopen jaren zijn dividend heeft laten groeien. Vandaag iets over een dividend aristocraat, die sinds 1890 dividend aan zijn aandeelhouders uitkeert en dat zijn dividend de laatste 57 jaar elk jaar heeft verhoogd. Ik heb het over Procter & Gamble (NYSE: PG). Het aandeel heeft een dividendrendement van 3,1% en dat is meer dan u op een spaarrekening krijgt. Veel beleggers vinden het een wat saai aandeel, maar daarin ligt tegelijk de kracht van deze producent in onder meer huishoudelijke artikelen en reinigingsmiddelen. Het aandeel heeft een pay-out ratio van 61% en heeft onlangs het dividend met 7% verhoogd van 56,2 cent per kwartaal naar 60,15 cent per kwartaal.

De onderneming heeft veel bekende merken in huis zoals Ariel, Head & Shoulders, Gilette, Pampers, Oral-B, Bounty en Duracell. Dankzij de dividendverhoging betaalt de onderneming jaarlijks $432 miljoen meer aan zijn aandeelhouders. Daar blijft het overigens niet bij. Procter & Gamble verwacht voor het eind van het lopende boekjaar op 30 juni aanstaande voor $6 miljard aan eigen aandelen te hebben teruggekocht. Eind vorige week werden de aandelen verhandeld op een koers van $78,76. Het aandeel is sinds begin dit jaar met 16% in koers gestegen en het is 33% duurder geworden sinds de laagste stand in het afgelopen jaar in juni, toen de onderneming met teleurstellende kwartaalcijfers kwam. In het afgelopen kwartaal verdiende de onderneming 99 cent per aandeel, 7% meer dan vorig jaar, bij een 2% hogere omzet van $20,6 miljard. Voor het lopende boekjaar gaat de onderneming uit van een omzetstijging tussen 3% en 4%, waarvan echter 2% teniet wordt gedaan door valuta schommelingen. De winst per aandeel zal naar verwachting met 7% toenemen en uitkomen tussen $3,90 en $3,98 tegen $3,66 vorig jaar.

Natuurlijk heeft GroeiDividend het aandeel in haar lijst van 253 Alsmaar Meer Dividend Betalers, waarin het op basis van historische gegevens is aangegeven als ondergewaardeerd. En ondanks het feit dat de koersen de laatste tijd flink zijn opgelopen, heeft deze nieuwsbrief op haar website in de lijst van AMDB’s nog altijd 59 aandelen op ondergewaardeerd staan. Keuze genoeg dus.

 

Hartelijke groet,

Eric Poelmann