Jaargang 2, nummer 44, 12 juni 2013

 

Profiteer van een hoog dividend
voor de IPO

 

Eric Poelmann

Iets meer dan een jaar geleden ging Facebook naar de beurs. Het was de grootste IPO in de geschiedenis, want de beursnieuweling had een marktkapitalisatie van $104 miljard. Maar zoals we wel vaker zien, op het moment dat het aandeel naar de beurs ging, was het feest voorbij. Eerst kreeg de beurs (NASDAQ) de schuld, omdat de computers van deze beurs vastliepen op het grote aantal orders. Daarna kregen de banken het voor hun kiezen, omdat de introductieprijs te hoog was geweest, er teveel aandelen waren uitgegeven en de winst hoger was aangegeven dan in werkelijkheid was gerealiseerd. Het gevolg was, dat de koers van het aandeel al snel aan een flinke daling begon en na drie maanden nog maar de helft waard was.

Slimme beleggers
Terwijl de massa beleggers direct na de IPO aandelen kochten om van het komende succes van Facebook te profiteren, waren de echt slimme beleggers begonnen hun aandelen te verkopen aan al die kleine beleggers, die al jaren op een aandeeltje Facebook hadden gewacht. Peter Thiel, één van de eerste beleggers in Facebook, verdiende $1,4 miljard door zijn aandelen direct na de IPO te verkopen. Hij had in 2004 een bedrag van $500.000 in Facebook geïnvesteerd toen de onderneming nog bekend stond onder “The Facebook”. Er gaat een verhaal over een zekere David Choe, een kunstenaar die het kantoor van Facebook van muurschilderingen voorzag en in plaats van een betaling voor zijn werk, met wat aandelen genoegen nam. Het vermogen van Choe wordt nu geschat op $200 miljoen.

Facebook miljonairs
Voor deze vroege investeerders in Facebook is het aandeel een goudmijn geworden. Ze zijn nu allemaal miljonair. Dus wat is het verschil tussen de Facebook miljonairs en de beleggers, die na de IPO minder geluk hadden? De miljonairs hadden aandelen lang voordat Facebook naar de beurs ging. Choe bijvoorbeeld kreeg zijn aandelen in 2005, lang voordat Facebook immens populair werd. In die tijd was Facebook op geen enkele beurs. Voor beleggers zoals u en ik was het zo goed als onmogelijk in die tijd een aandeel Facebook te kopen, want normaal zijn deze beleggingskansjes gereserveerd voor “elite” beleggers en voor insiders. En toen deze “elite” beleggers en insiders een vermogen verdienden bij de verkoop van hun aandelen in de “slechtste IPO van de laatste 10 jaar” werden de kleine beleggers opgezadeld met een aandeel, dat flinke verliezen opleverde.

De mogelijkheden voor de kleine belegger
Natuurlijk stellen we ons de vraag, hoe we zelf ook deel uit kunnen maken van zo’n slim groepje “elite” beleggers en insiders? Dat is toch minder moeilijk dan we denken. We kunnen daaraan meedoen door te beleggen in aandelen die we de Business Development Companies, ofwel BDC’s noemen. BDC’s lenen geld aan kleine bedrijven om zo de groei van die bedrijven te financieren. BDC’s ontvangen daarvoor rente of een deel van de aandelen van die kleine bedrijven. Met andere woorden, als je aandelen koopt in een BDC, dan investeer je in snel groeiende bedrijven, voordat ze naar de beurs gaan. Neem bijvoorbeeld Hercules Technology Growth Capital (NYSE: HTGC), een BDC met een notering op de beurs. Deze BDC kocht 300.000 aandelen Facebook lang voordat deze onderneming naar de beurs ging. Daarmee kon u als kleine belegger meedoen aan Facebook ruim voor de IPO.

Hoog dividend en lage belasting
Net als Hercules Technology zijn er nog een aantal BDC’s met een notering op de beurzen in New York. En hoewel u er niet van vandaag op morgen miljonair mee kunt worden, kunt u wel profiteren van het hoge dividend dat deze ondernemingen aan hun aandeelhouders uitbetalen. BDC’s zijn bij wet verplicht 90% van hun winsten uit te keren aan de aandeelhouders. Dat betekent, indien een deelneming van een BDC naar de beurs gaat, de BDC de winsten moet uitkeren aan haar aandeelhouders. Het dividend van de meeste BDC’s ligt tussen de 8% en 10%. Amerikanen moeten over het dividend dat zij van BDC’s ontvangen, het volle pond aan inkomstenbelasting betalen. In Nederland betalen we maar 15% withholding tax, die we mogen verrekenen met de heffing van 1,2% die we moeten betalen over box 3. Dat hoge rendement gaat gepaard met een verhoogd risico dat BDC’s lopen als geïnvesteerd wordt in ondernemingen, die de eindstreep van een IPO niet halen. Dat kan flinke koersschommelingen tot gevolg hebben in tijden dat de economie het minder goed doet. Voor beleggers die dat risico niet schuwen, zijn BDC’s een mooie bron van dividendinkomsten.

Wilt u meer weten over BDC’s, dan is een abonnement op The Dividend Factory aan te bevelen. Deze nieuwsbrief heeft een groot aantal BDC’s op haar kooplijst staan.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann