Jaargang 2, nummer 67, 16 september 2013

 

Is Wal-Mart nog koopwaardig?

Eric Poelmann
Het afgelopen jaar is het grootste winkelbedrijf ter wereld, Wal-Mart (NYSE: WMT), meerdere keren in deze rubriek ter sprake geweest. Vorige week kreeg ik van één van onze lezers, Aad van der Z., de volgende vraag:

Ik weet dat u een liefhebber bent van Wal-Mart, maar de laatste kwartaalcijfers waren niet zo gunstig. Kan ik Wal-Mart nu nog kopen?

U heeft gelijk als u stelt, dat de onderneming met teleurstellende cijfers over het tweede kwartaal is gekomen. Bovendien waarschuwde Wal-Mart zijn aandeelhouders dat klanten, zowel in Amerika als daarbuiten, hun uitgaven zoveel hebben teruggedraaid, dat de “same-store” verkopen in een aantal filialen lager zijn uitgevallen. De koers is de laatste maanden wat teruggelopen. Betekent dit nu een koopkans of zijn er meer problemen aan de horizon? Om een afweging te kunnen maken, wil ik wat voors en tegens met betrekking tot dit aandeel op een rijtje zetten.

Wat spreekt voor Wal-Mart?
Positief voor het aandeel is de ontwikkeling van de free cashflow. In de laatste 10 jaar hebben we de free cashflow met gemiddeld 9% per jaar zien groeien. En als we dat cijfer per aandeel bekijken, dan was het zelfs 13% omdat Wal-Mart regelmatig eigen aandelen inkoopt. Maar in het tweede kwartaal is de free cashflow met 15% teruggelopen. Daar waren echter twee aanwijsbare oorzaken voor. Op de eerste plaats heeft de onderneming meer dan een half miljard geïnvesteerd en bovendien moest er iets meer belasting worden betaald. Maar over het eerste halfjaar heeft Wal-Mart alles bij elkaar $1,24 miljard aan cash op zijn balans toegevoegd en dat in moeilijke tijden. Met bij elkaar $9 miljard aan cash, staat de onderneming er goed voor. Dan heeft Wal-Mart ook nog Sam’s Club, waar alleen leden kunnen kopen. Deze divisie zag stijgende omzetten en een groeiende winst. Internationaal groeide de omzet met 4,4% naar $33,4 miljard, waarbij de winst een fractie terugliep in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar. Bovendien liggen de marges internationaal nog wat lager dan in Amerika en is daar nog ruimte voor verbetering.

Wat spreekt tegen Wal-Mart?
Kijken we naar de tegens, dan heeft Wal-Mart zichtbaar last van de stijgende inkomstenbelasting in Amerika. Die is begin dit jaar met 2%-punten opgelopen. Voor een gezin met een jaarinkomen van $50.000 betekent dit $1000 minder, ofwel $83 per maand. Amerika heeft 115 miljoen huishoudens en zo’n 60% koopt bij Wal-Mart. Heel wat huishoudens zijn dus financieel geraakt door de hogere belastingen en voor Wal-Mart is dat voelbaar. Verder heeft Wal-Mart in het tweede kwartaal voor $1,9 miljard eigen aandelen ingekocht voor een gemiddelde koers van $79,19. Dat is zo’n $5 meer als waarvoor het aandeel nu wordt verhandeld. In de laatste drie jaar kocht de onderneming voor een bedrag van $28,7 miljard eigen aandelen, ofwel voor gemiddeld $56,54. Een veel beter resultaat dus. Tenslotte is er nogal wat concurrentie van met name Costco, waar klanten met een klantenkaart in een groothandelsconcept kunnen kopen, maar waar iedereen die wil, zo’n klantenkaart kan bemachtigen.

Mijn conclusie
Alles afwegende moeten we ons realiseren, dat Wal-Mart nu 5 kwartalen op rij minder heeft verdiend dat de analisten hadden verwacht. Dat schept minder vertrouwen. Aan de andere kant hebben we hier te maken met een Alsmaar Meer Dividend Betaler, die met een pay-out ratio van 36,6% nog alle ruimte heeft om zijn dividend verder te verhogen en het aandeel heeft al een dividendrendement van 2,6%. Technisch gezien is het aandeel daarmee ondergewaardeerd. En om daarmee uw vraag te beantwoorden, Wal-Mart is volgmens mij nog altijd een aantrekkelijk aandeel, al zou ik met kopen dips in de markt afwachten en niet meer betalen dan $72.

Overigens staat Wal-Mart bij GroeiDividend in de lijst van AMDB’s. Deze nieuwsbrief bekijkt de ontwikkeling van het aandeel over een langere termijn en geeft u daarbij een waardering. In die lijst staan overigens ruim 250 AMDB’s waar genoeg keuze uit te maken is.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann