Jaargang 2, nummer 69, 23 september 2013

 

Microsoft weer in het nieuws

Eric Poelmann 

Twee weken geleden heb ik uitvoerig stilgestaan bij de overname van de smartphone activiteiten van Nokia door Microsoft (NASDAQ: MSFT). Met die overname heeft de onderneming de mogelijkheid de opgelopen achterstand op Apple en Google wat in te lopen. Vorige week kwam de onderneming met nieuws, dat ons als dividendliefhebbers nog wat meer interesseert. Microsoft gaat 21,7% meer dividend uitbetalen. Het kwartaaldividend gaat omhoog van 23 cent naar 28 cent. Daarmee is de stijging van het dividend in een stroomversnelling geraakt. In 2010 ging het dividend met 3 cent omhoog naar 16 cent, in november 2011 deed Microsoft er nog eens 4 cent bij en in 2012 nog eens 3 cent. Nu Microsoft er 5 cent heeft bijgedaan, zien we de grootste dividendstijging uit de geschiedenis van de onderneming. Met deze stijging komt het jaardividend uit op $1,12. Het is de 10e dividendverhoging in de laatste 11 jaar. Als u het aandeel destijds op mijn advies rond $27 heeft gekocht, dan heeft u nu een rendement op kostprijs van 4,1%.

Wat mogen we in de toekomst van Microsoft verwachten?
Houdt Microsoft dit tempo vol en wordt het dividend de komende 10 jaar met 20 cent per jaar verder verhoogd, dan heeft u straks een rendement op de kostprijs van 11,5%. Heeft u de aandelen nog niet en zou u ze nu op een koers rond $33 inkopen, dan heeft u over 10 jaar nog altijd een rendement op kostprijs van 9,5%. Is het waarschijnlijk dat Microsoft in staat is om het dividend jaarlijks met 5 cent te verhogen? Op de eerste plaats is de winstontwikkeling van de onderneming van belang. Kijken we nu naar de payout ratio dan zien we dat Microsoft 43,4% van de behaalde winst aan zijn aandeelhouders uitkeert. Die winst overigens is sterk negatief beïnvloed door de afschrijvingen op overnames, die niet goed zijn uitgepakt. Zijn die er niet, dan kan de winst een stuk hoger uitvallen.

Inkoop eigen aandelen.
Een tweede factor van belang is de aankondiging van de onderneming dat voor een bedrag van $40 miljard aan eigen aandelen zal worden ingekocht. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt, dat het inkoopprogramma voor eigen aandelen het bestaande inkoopprogramma gaat vervangen. Het nieuwe programma heeft geen afloopdatum, dus ga ik ervan uit dat Microsoft er 5 jaar over gaat doen om dit programma te kunnen afronden.

Activistische aandeelhouder.
Tenslotte maakte Microsoft nog iets bekend. Er is een overeenkomst getekend met de activistische investeerder Value Act Holdings. Deze investeerder heeft onlangs de druk op Microsoft verhoogd om meer cash aan zijn aandeelhouders uit te keren. In de overeenkomst met Value Act is vastgelegd, dat op regelmatige basis overlegd wordt met zijn president Mason Morfit en Value Act heeft de optie om een lid aan te wijzen in de raad van bestuur. Volgens The Seattle Times zou de CEO van Microsoft, Steven Ballmer, onder druk van Value Act zijn terugtreden hebben bekend gemaakt. In feite zien we hier dezelfde ontwikkeling als bij Apple. Ook Microsoft heeft een enorm bedrag in het buitenland geparkeerd. In dit geval gaat het om $69,6 miljard. Microsoft doet niets met dit geld. Value Act zou de onderneming kunnen dwingen het geld terug te halen naar Amerika. Als de onderneming de daarover verschuldigde belasting van 35% zou betalen, blijft er nog altijd $5,34 per aandeel over voor een buitengewone dividendbetaling. Wie weet, wat er dus nog in het vat zit bij Microsoft.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann