Jaargang 2, nummer 75, 14 oktober 2013

 

Twee favoriete dividendkampioenen

Eric Poelmann
Nu onze pensioenen steeds meer onder schot liggen, wordt het voor beleggers belangrijker zelf na te denken over hoe onze oudedagsvoorziening eruit gaat zien en om daar meer van in eigen hand te gaan nemen. Nederland is een pensioenland. Wij hebben in het verleden met zijn allen veel geld weggelegd om er zeker van te zijn, dat we op dezelfde voet verder kunnen leven als we 65 zijn. Nu is 65 al geen 65 meer maar een beetje ouder en wat belangrijker is, kinderen die in 2013 geboren worden, hebben een levensverwachting van zo’n 100 jaar. Dat is met onze collectieve voorzieningen niet meer te betalen. Niet voor wat betreft het oudedagsinkomen (AOW, pensioen, etc) en niet voor wat betreft de kosten en dan heb ik het vooral over de zorgkosten.

We moeten ons dus instellen op ofwel langer werken, ofwel meer wegleggen voor later. Dat meer zal in eigen regie moeten en hoe eerder we daarmee beginnen, hoe meer we straks te besteden hebben. Vaak hoor ik de vraag waar dat geld bewaard moet worden. De eenvoudigste gedachte is de spaarrekening, maar sparen levert vandaag de dag weinig op. Minder dan 2% en de verwachtingen zijn, dat de rente nog heel lang op een laag niveau zal blijven staan. Bovendien is sparen onaantrekkelijk. U moet immers 1,2% van uw vermogen jaarlijks naar de fiscus brengen in de vorm van een vermogensrendementsheffing.

Misschien staat de spaarder een nieuw gevaar te wachten. Politici en instanties als het IMF zien de spaarrekening als een nieuwe melkkoe. Gebeurt er wat met uw bank, dan zijn de spaarcenten geheel of gedeeltelijk weg en het IMF heeft onlangs het idee gelanceerd, dat we met zijn allen 10% van ons particuliere spaartegoed zouden moeten inleveren als een eenmalige belasting om de schulden van de overheden te reduceren. Spaarvermogen zal de komende jaren dus niet of nauwelijks groeien en u moet er rekening mee houden, dat de overheid zich vandaag of morgen een deel van uw spaartegoed toe-eigent.

Een alternatief voor sparen is beleggen. Maar veel beleggers maken de fout dat ze op korte termijn resultaat willen zien. Ze denken speculatief en willen snel koerswinsten zien. Maar het opbouwen van een vermogen kost tijd. Net zoals men er in het verleden tientallen jaren over gedaan heeft om een mens op de maan te krijgen of het polio vaccin te ontwikkelen, duurt het ook tientallen jaren om een mooi vermogen op te bouwen. Zelf neem ik graag een voorbeeld aan de meest succesvolle belegger aller tijden: Warren Buffett. Hij heeft zijn geld niet verdiend in een paar dagen, weken of maanden. Nee, hij heeft er tientallen jaren over gedaan om zijn vermogen op te bouwen. Zijn eerste aandelen kocht hij 70 jaar geleden! Succesvolle bedrijven hebben er ook tientallen jaren over gedaan om daar te komen waar ze nu zijn. Starbucks bijvoorbeeld, heeft echt niet van de ene op de andere dag 18000 koffieshops geopend. Daar is de onderneming al zo’n 40 jaar mee bezig. En Intel is al sinds 1968 doende met de productie van chips, die steeds meer geheugen bevatten.

Trek ik de vergelijking door naar een vermogensopbouw, dan moet u er dus vroeg mee beginnen en er rekening mee houden, dat u er tientallen jaren mee bezig bent. Het meest succesvol zijn beleggers die zich concentreren op ondernemingen, die een verleden hebben waarin jaarlijks meer dividend wordt betaald. Beleggen in dat soort ondernemingen heeft bovendien het voordeel, dat bij gelijk blijvend rendement, de koers van de aandelen stijgt. Naast het feit dat u dividend krijgt, groeit uw vermogen dus. En onderzoek heeft uitgewezen, dat beleggen in dit soort aandelen, op termijn de beste uitkomsten garandeert. Eén van mijn favorieten is McDonald’s, die al 37 jaar achtereen zijn dividend verhoogt en een dividendrendement heeft van 3,4%. Een andere favoriet, Johnson & Johnson, die al 51 jaar achtereen zijn dividend verhoogt en een dividendrendement heeft van eveneens 3,4%. Het zijn geen al te hoge dividendrendementen nu, maar als u de aandelen weglegt, dan zult u vaststellen dat de aandelen over een jaar of 10 een rendement op kostprijs kunnen hebben van 10% of meer. Dat maakt beleggen in Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB’s) zo aantrekkelijk als u een vermogen wilt opbouwen.

Nu moet u niet direct in dit soort aandelen stappen. De koersen zijn de laatste tijd flink opgelopen en sommige AMDB’s zijn momenteel aan de dure kant maar niet allemaal. GroeiDividend heeft een methode ontwikkeld, waarbij van meer dan 250 aandelen kan worden bepaald of een aandeel koopwaardig is. U kunt dus op het juiste moment de goede AMDB’s kopen. Daarmee verzekert u zich van het beste rendement op die aandelen.
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann