Jaargang 2, nummer 80, 6 november 2013

 

Veel cash bij technologie bedrijven

 Eric Poelmann
Ik heb in deze rubriek al vaker de technologie aandelen onder de loep genomen. Telkens weer kom ik tot de conclusie dat deze aandelen veel goedkoper zijn dan veel beleggers denken. Daarmee hebben beleggers nog altijd de kans deze aandelen tegen een heel lage koers in te kopen. Ik heb het niet over kleine bedrijven, maar over bedrijven als Apple, Cisco en Microsoft. Die lage waardering komt, omdat de beurs op één of andere manier geen rekening houdt met de enorme hoeveelheden cash die deze bedrijven op hun balans hebben staan. Apple spant hierbij de kroon. Het bedrijf heeft ruim $146 miljard op zijn balans staan, een bedrag dat naar schatting 10% is van de cash die alle Amerikaanse bedrijven, de financiële bedrijven uitgezonderd, gezamenlijk op hun balans hebben staan. Dat is een absurd bedrag.

Cash maakt deze aandelen goedkoop
De cash van Apple loopt nogal in de kijker, omdat grote aandeelhouders bij Apple steeds luider kenbaar maken dat Apple al dat geld maar beter aan zijn aandeelhouders kan uitkeren. Maar in feite zijn er veel meer technologie bedrijven die grote bedragen aan cash op hun balans hebben staan. Kijkt u maar even mee:

Kapitalisatie in   miljarden

Cash (in miljarden)

Cisco

$121.4

$50.4

Microsoft

$288.1

$91.4

Apple

$472.3

$146.3

IBM

$190.7

$22.6

Oracle

$149.9

$19.4

Qualcomm

$118.2

$32.7

Google

$336.0

$60.3

Average

$239.5

$60.4

 

Zoals u hier kunt zien, is Apple niet de enige die op een berg cash zit. Behalve het feit dat het voor deze bedrijven een mooie veiligheidsbuffer is, maakt het die bedrijven ook heel goedkoop. Neem Cisco bijvoorbeeld. De onderneming houdt 41,5% van zijn marktkapitalisatie in cash aan. Het is net alsof u een huis van €100.000 koopt en €41.500 in de keukenla vindt. Voor elk aandeel dat u van deze onderneming koopt, houdt Cisco $9,40 in cash aan. Als de koers van Cisco op $22,50 staat, betaalt u in feite maar $13,10 voor het aandeel. Het betekent dat u in feite minder dan 6 keer de winst voor het komende jaar betaalt.

Ex cash een lage koers/winst verhouding
En niet alleen Cisco is zo goedkoop. Onderstaand ziet u de koers/winst verhouding voor het volgend jaar met cash en zonder cash:

     

KW verhouding

KW verhouding
  ex Cash

Cisco

10.0

5.9

Microsoft

11.6

7.9

Apple

12.0

8.3

IBM

9.7

8.5

Oracle

10.4

9.0

Qualcomm

13.9

10.1

Google

19.3

15.9

Average

12.4

9.4

 

Als we de gemiddelden vergelijken met die van de S&P 500, wordt het nog duidelijker dat deze aandelen door de beurs zijn ondergewaardeerd. Aandelen in de S&P 500 worden op dit moment gewaardeerd op 14,3 maal de voor volgend jaar verwachte winst. Maar de in dit overzicht aangehaalde technologie aandelen, moeten het doen met een waardering van 12,4 maal de winst van volgend jaar. En als dan ook nog eens met de enorme berg cash rekening wordt gehouden, komt de waardering zelfs onder de 10! Deze aandelen worden eigenlijk met een korting van 34% verhandeld in vergelijking met het gemiddelde van Amerikaanse aandelen.

Jaarlijkse dividendverhoging
Amerikaanse hedgefund managers zijn bij Apple en Microsoft actief om als aandeelhouder meer cash uitgekeerd te krijgen dan nu aan dividend wordt uitgekeerd. Zij vinden dit niet alleen belangrijk vanwege de waardering van de aandelen, maar ook om te voorkomen dat het geld wordt gebruikt voor overnames, die te ver buiten de core business van deze bedrijven liggen. Met name Microsoft heeft hier de afgelopen jaren een paar keer flink de vingers gebrand. Alle bedrijven in het overzicht verhogen hun dividend met regelmaat. Op Oracle en Google na. Google betaalt nog helemaal geen dividend. Microsoft gaat volgende maand zelfs 21,7% meer dividend uitbetalen. De cash kan ook gebruikt worden voor een eenmalige extra uitkering of voor de inkoop van eigen aandelen. Dat laatste leidt ook tot een aanzienlijke meerwaarde voor de bestaande aandeelhouders. Mocht u deze technologie aandelen nog niet in u portfolio hebben, dan is dat zeker een overweging waard.
 

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann